galéria megtekintése

A rasszista gyilkosságok ihletője pénzeli a republikánusokat

1 komment

NOL

Dokumentumok tanúsága szerint egy fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport vezetője, aki kapcsolatba hozható a kilenc afroamerikai áldozatot követelő múlt heti charlestoni templomi mészárlás gyanúsítottjával, több tízezer dollárral támogatta a republikánus jelöltek kampányait, köztük a 2016-os elnökválasztáson indulókat, mint Ted Cruz, Rick Santorum és Rand Paul.

Múlt szerdán este egy fehér férfi csatlakozott a dél-karolinai Charleston egyik feketék által látogatott templomában a bibliaórához. Egy órával később elővett egy fegyvert, és ima közben végzett a tiszteletessel és a gyülekezet nyolc tagjával. A gyanúsítottról, Dylann Roofról azóta számos fénykép került elő, amelyeken fegyverekkel vagy a konföderációs zászlóval pózol.

Roofról több árulkodó fénykéop is előkerült
Roofról több árulkodó fénykép is előkerült
Forrás: vocativ.com

Roof egy interneten terjedő nyilatkozatában arról vallott, hogy a Konzervatív Állampolgárok Tanácsának honlapja nyitotta fel a szemét. Itt találkozott először a „brutális, feketék által fehérek ellen elkövetett gyilkosságokkal”. A szerdai mészárlás egyik túlélője szerint azt mondta: „Muszáj megtennem. Megerőszakoljátok az asszonyainkat, és elveszitek az országunkat. El kell mennetek.”

 

Az említett honlap egy konzervatív, a fehér felsőbbrendűség ideológiáját valló politikai csoport oldala. A szervezet vezetője, Earl Holt III online nyilatkozatában azt írta, nincs meglepve, hogy Roof tőlük szerezte az értesüléseit. Ahogy fogalmazott, a csoport egyike a keveseknek, akik elég bátrak, hogy leleplezzék a „látszólag végtelen példát a feketék által fehérek ellen elkövetett gyilkosságokra”. A felelősség elől azonban elzárkózik, azt állítva, hogy a csoport nem buzdít erőszakra, és nem okolható a lövöldözésért – írja a The New York Times.

Holt, aki néhány adományozáskor a texasi „nyomornegyedek urának” titulálta magát, a kongresszus számos jelenlegi és korábbi republikánus tagjának adott pénzt. Többek közt Jeff Flake arizonai szenátor, Rob Portman ohiói szenátor, Michele Bachmann, Minnesota korábbi képviselője, Steve King, Iowa képviselője és Todd Akin, Missouri korábbi képviselője is részesült támogatásban. 

Charleston mostanáig nem ocsúdott fel a sokkból
Charleston mostanáig nem ocsúdott fel a sokkból
Carlo Allegri / Reuters

A The Guardian elsőként a republikánus jelöltekkel közölte Holt adományairól szóló értesüléseit. Egyedül a texasi szenátor, Ted Cruz nyilatkozta, hogy vissza fogja küldeni a 8500 dolláros felajánlást, amit a texasi adományozótól, Earl Holt III-tól – aki a Konzervatív Állampolgárok Tanácsának elnökeként aposztrofálta magát – kapott. „Csak ma este szereztünk róla tudomást, hogy Mr. Holt hozzájárult a kampányhoz” – írta Cruz kampányának szóvivője egy, a lapnak eljuttatott e-mailben. „Haladéktalanul vissza fogjuk küldeni az összes ilyen adományt.” A többi érintett nem válaszolt a lap megkeresésére.

Cruz már jelezte, hogy vissza fogja adni a Holttól kapott pénzt
Cruz már jelezte, hogy vissza fogja adni a Holttól kapott pénzt
Carlos Barria / Reuters

A Konzervatív Állampolgárok Tanácsát a Southern Poverty Law Center – egy kifejezetten a gyűlölet és a bigottság ellen harcoló, emberi jogokkal foglalkozó jogi iroda – vezető szervezetnek tekinti a gyűlölet-bűncselekmények kapcsán, mint a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőséges szervezet, amely ellenzi a „faji keveredést” arra hivatkozva, hogy sérti a vallást, és alantas fajként becsmérli a feketéket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.