Megcsömörlött a politikától: „Az eredményeket felfalja a polip”

Korai lenne még „nekrológokat” írni Radoslaw Sikorskiról, ahogy azt néhány világlap is tette, amikor az 51 éves korábbi lengyel külügyminiszter bejelentette: kivonul a politikából. Végleg aligha távozik a közügyekből. Nagyobbak az ambíciói annál, hogy megelégedne a „volt államférfi” státuszával.

Az ügy hátteréről megkérdeztük Aleksandra Pawlicka ismert lengyel újságírót, a Newsweek Polska szerkesztőjét. „Sikorski már hónapok óta fontolgatta lengyel politikából való kivonulását. Nagyon nehezen élte meg, hogy elveszítette a külügyminiszteri posztot. Ezt a párton (Polgári Platform, PO) belüli konfliktusok és a lehallgatási botrány okozta, a Sikorski és a volt pénzügyminiszter, Jacek Rostowski közötti beszélgetés nyilvánosságra hozása. A szejm elnöki székében – noha ez a harmadik legfontosabb közjogi méltóság tisztség – nem találta meg önmagát. Ráadásul erről is le kellett mondania, amikor Ewa Kopacz miniszterelnök úgy döntött: ráncfelvarrást akar a kormányzó pártban és a kabinetben a választási kampány előtt.

Ajándék alma újságíróknak. Sikorski tavaly augusztusban Milánóban
Ajándék alma újságíróknak. Sikorski tavaly augusztusban Milánóban
Alessandro Garofalo / Reuters

Lemondását Sikorski a miniszterelnökkel folytatott beszélgetését követően jelentette be. Kiderült, hogy nem kaphatja meg a listavezetői helyet szülővárosában, Bydgoszczban, noha korábban jól teljesített ott, és továbbra is ő a PO alelnöke. Hogy miért nem? A PO próbálja igazolni, hogy soraiban nem tűri a lehallgatási botrány hőseit, akik veszélyeztethetnék harcát a harmadik kormányzási periódus elnyerésére. Ezért mondtak le már a kampány indításakor a nagy nevek. Inkább maguktól távoztak, minthogy kész helyzet elé állítsák őket, amikor a pártban összeállítják a jelöltlistákat.

Az elveszített államfőválasztás óta Sikorski magánbeszélgetésekben sokszor mondogatta, hogy csömöre van a lengyel politikától, ahol a valódi eredményeket is felfalja a polip, s ahol nincs hely az őszinte beszélgetésre. Meglebegtette, hogy talán könyvet fog írni, több érdekes ajánlatot kapott kiadóktól.

Külügyminisztersége alatt Sikorski a lengyel politika „jó arca” volt. Korrigálta a Kaczynski fivérek németellenes, nacionalista kilengéseit, és egyértelműen EU-párti, atlantista képet adott Lengyelországnak. Többször előre is szaladt – híres, 2011-es berlini beszédében felvázolta a mostaninál sokkal egységesebb, pénzügyi fegyelemben élő EU vízióját. A németeket is arra szólította fel, folytassanak aktívabb, vezető szerepet. Sikorski próbálkozott azzal, hogy elnyerje a PO államfőjelöltségét, de veszített Bronislaw Komorowski ellenében az előválasztáson. (Komorowskit júniusban verte meg Andrzej Duda, a PiS jelöltje.) Sikorski szeretett volna NATO-főtitkár is lenni. Pályázott az EU külügyi főképviselőjének posztjára. Brüsszelbe viszont Donald Tusk jutott el.

Odahaza folyamatos támadások érték. A nemzeti-katolikus jobboldal azért ócsárolta, mert a felesége Anne Applebaum amerikai (zsidó) újságíró, Pulitzer-díjas szerző. Nekimentek, mert a családjával egy helyreállított nemesi udvarházban élnek, és állítólag a kormányőrséggel hozattak pizzát a gyerekeknek. Később az üzemanyagköltségeinek elszámolását kérte rajta számon egy bulvárlap. Legutóbb a Fakt bulvárlap állt elő azzal, hogy a volt miniszter Amerikába költözik, ahol az Atlantic Council agytröszt jól fizetett munkatársa lesz. A hírt cáfolták, de a pálya valahol biztosan folytatódik.

Afganisztánból indult a pálya

A Bydgoszczban született Radoslaw Sikorski 1981 decemberében a katonai hatalomátvétel után középiskolásként rekedt Angliában. Ösztöndíjat kapott Oxfordban, majd szabadúszó újságíró lett. Tudósított a szovjetek által megszállt Afganisztánból is. Egy fotójával 1987-ben elnyerte a World Press Photo első díját. Az 1990-es években újságíróként tért haza – majd gyorsan kormányfunkciókat kapott. A most ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) 2005-ös választási győzelmét követően védelmi miniszterré nevezték ki. Aztán összekapott a párttal, a következő választáson a Donald Tusk vezette PO színeiben lett képviselő és külügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.