A püspökök nem tudták eldönteni, áldozhatnak-e az elváltak

A világ összes családjához, de elsősorban a keresztényekhez szól a vatikáni püspöki szinódus szombaton bemutatott rövid üzenete, amelyet a püspökök nagy többséggel fogadtak el - mondta el a szöveg szerzője, Gianfranco Ravasi bíboros vatikáni tájékoztatóján.

Az üzenetről szavazó 174 püspökből 158 voksolt igennel. A szinódusi üzenet hangsúlyozza, hogy a püspökök nem döntöttek az elváltak és polgárilag újraházasodottak áldoztatásáról. Erről tovább folytatódik az egyeztetés a következő, 2015-ös szinódusig.

Az üzenet megemlékezik a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatairól is.

A püspökök szombat délután a szinódus záródokumentumáról szavaznak.

Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke elmondta, hogy a szinódusi üzenet műfajánál fogva rövid és lényegre törő. Hozzátette: vigasz és egyben buzdítás kíván lenni a mai világ nehézségei között élő családok számára, akiknek a püspökök elismerésüket és köszönetüket fejezik ki a családok mindennapos tanúságtételéért. 

Az üzenet szerint a szinódus rálátást nyújtott a mai családok összetett valóságára, amelyben a legnagyobb kihívást a házastársi hűség jelenti. A Vatikán honlapján közölt szöveg megjegyzi, hogy a hit és az értékek erővesztése, az individualizmus kultúrája és korunk diktálta stressz "problematikus családi helyzeteket teremt".

Az egyház ajtaja mindig nyitva van, senkit sem zár ki - fogalmaz az üzenet. Gianfranco Ravasi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a befogadás nem jelenti "minden családi módozat automatikus elismerését". 

A szinódus záróüzenete - amely nem szól az azonos neműek közötti párkapcsolatról - a férfi és nő közötti szeretetet, az összeházasodott és gyermekeiket hitben felnevelő párokat állítja példaként. A szövegben az olvasható, hogy a szinódus elmélyítette az elváltak és újraházasodottak lelkipásztori kísérésének kérdését, de az egyháznak ebben a kérdésben még meg kell tennie "a következő szinódusig tartó utat". 

A püspökök kiemelték, hogy a mai családok "puszta létükért fáradoznak" a betegségek okozta szenvedések miatt éppúgy mint az emberi méltóságtól megfosztó gazdasági válság terhe alatt. Az üzenet megemlékezett a bevándorlók csónakjaira felkapaszkodó szegény családok tömegeiről, a menekültekről, a hitük miatt üldözöttekről, a háborútól és elnyomástól sújtott családokról, az erőszakot elszenvedett nőkről, az emberkereskedelem és a papi pedofília gyermek- és fiatalkorú áldozatairól. A püspökök kormányoktól és nemzetközi szervezetektől a családok jogainak előmozdítását, támogatását szorgalmazták, azt hangsúlyozva, hogy korunkban a jólét kultúrája érzéstelenné teszi az embereket mások szenvedésével szemben, amely puszta látvánnyá törpül.

Ravasi bíboros az újságíróknak azt mondta: Ferenc pápa nem nyilatkozik az elváltak és újraházasodottak áldozásának kérdésében, mivel ez megbénítaná a püspökök tanácskozását, amely a következő szinódusig folytatódik. A bíboros Szent Ágostont I. Ince pápa egyik ítélete kapcsán elhangzott szavait idézte latinul: Roma locuta, causa finita, vagyis Róma (a pápa) szólt, a vitatott kérdés le van zárva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.