A parlamentből az üzleti életbe távozik Putyin állítólagos szeretője

Az egyik legnagyobb magánkézben lévő oroszországi médiaholding, a Nemzeti Médiacsoport (NMG) igazgatósági elnöke lesz az élsportolóból lett parlamenti képviselő, Alina Kabajeva.
A 31 éves fiatalasszony, aki Athén olimpiai bajnokaként és kétszeres összetett világbajnokként az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején a ritmikus sportgimnasztika királynője volt, hétfőn mondott le mandátumáról, és kérelmét kedden már meg is szavazta az állami duma.

Kabajeva már 2001-ben tagja lett az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország (JeR) vezető szervének, a felső tanácsnak, 2005-ben pedig az elnök mellett működő társadalmi kamarába választották be.

Igaz, onnan két év elteltével távoznia kellett, a Kommerszant moszkvai napilap beszámolója szerint azért, mert nemcsak nem dolgozott, hanem még az ülésekre sem járt el. Ekkor azonban még feljebb ívelt a politikai karrierje: 2007-ben a JeR listáján bekerült az állami dumába, 2011-ben pedig újra képviselővé választották. Az ITAR-TASZSZ összesítése szerint parlamenti tagságának hét éve alatt öt törvényjavaslatnak volt a társszerzője, és három alkalommal szólalt fel a plenáris ülésen.

Nem véletlen tehát, hogy nem annyira politikai aktivitása miatt került a sajtó figyelmének középpontjában, hanem inkább azért, mert elterjedt róla az a hivatalosan többször és határozottan tagadott híresztelés, amely szerint intim szálak fűzik Vlagyimir Putyin államfőhöz.
Először 2008-ban írta a nem sokkal később bezárt Moszkovszkij Korreszpongyent című lap, hogy Putyin feleségül akarja venni az exsportolót, aztán az a pletyka is elterjedt, hogy Kabajevának gyermeke – sőt kettő is – született az elnöktől.

A liaison hírét azonban maga Putyin is tagadta, Kabajeva pedig egy tavaly nyáron megjelent interjúban azt közölte, hogy egyáltalán nincsen gyermeke. A pletyka azonban ennek ellenére új életre kelt, miután tavaly júniusban az orosz államfő bejelentette, hogy elválnak a feleségével. Akkor az elnöki szóvivő hangoztatta „teljes meggyőződéssel", hogy főnökének életében nincs másik nő.

Kabajeva leendő munkáltatója, az NMG – tulajdonosi köre alapján – szorosan kapcsolódik az államfőhöz. A cégcsoportot 2008-ban médiaérdekeltségeinek egyesítésével hozta létre a Rosszija bank, a milliárdos Alekszej Mordasov üzleti birodalmának zászlóshajója, a Szeversztal bányászati és kohászati társaság, az orosz olaj- és gázipar egyik meghatározó szereplője, a Szurgtutnyeftyegaz, valamint a Szogaz biztosító. A Rosszija bank a Putyin barátjának tartott Jurij Kovalcsuk érdekeltségébe tartozik (most az ő unokaöccse az igazgatósági elnök), és az NMG tulajdonosai között van egy másik, az elnökkel kifejezetten jó viszonyt ápoló üzletember, Gennagyij Tyimcsenko is.

A nemzeti főadónak számító Pervij kanalt (Első csatorna) üzemeltető cég 25 százaléka mellett a médiaholding birtokolja például az Izvesztyija napilap és a szentpétervári rádió- és tévétársaság, a Petyerburg – Pjatij kanal csaknem háromnegyedét, a REN TV tévécsatorna több mint kétharmadát és a Russzkaja Szluzsba Novosztyej (Orosz Hírszolgálat) nevű rádióadó száz százalékát. Kabajeva, aki egy jótékonysági alapítványt is működtet, eddig hat éven keresztül a cégcsoport társadalmi tanácsát vezette, és – mint a képviselőjének közleményében áll – most elfogadta az ajánlatot, hogy álljon az igazgatóság élére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.