A papok is besegítettek

Népszavazást kezdeményez a szlovákiai Szövetség a Családért arról, hogy az azonos nemű párokat ugyanolyan jogok illetik-e meg, mint a hagyományos házastársakat, és a melegek örökbe fogadhatnak-e gyermekeket. A keresztény értékrendet valló civil szervezet aktivistái három hónap alatt a törvényben előírt 350 ezer helyett 400 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze. Sok helyen a római katolikus papok segítségével, akik a templom bejáratainál tették ki a petíciós íveket, és homíliájukban is felszólították a hívőket, hogy támogassák a kezdeményezést.

A referendumot a költségek csökkentése érdekében november 15-én, a helyhatósági választásokkal egy időben szeretnék megtartani. Megbízható értesüléseink szerint azonban Andrej Kiska államfő a kassai székhelyű szlovákiai Alkotmánybíróságra küldi normakontrollra a javasolt négy kérdést, amelyek közül három – több szakértő szerint – sérti az alaptörvényt, mert a polgárok magánéletébe kíván beavatkozni. Ezért alighanem a taláros testület állásfoglalásától függ, vajon az államfő kiírja-e, és mikorra a népszavazást, amelyről a liberális Szabadság és Szolidaritás párt vezetői úgy vélekednek, hogy alkalmas a gyűlöletkeltésre. A legtöbb szlovákiai politikus viszont nem lát semmilyen kivetnivalót a kezdeményezésben.

– Ma még megvédhetjük a hagyományos családokat, de nemsokára erre már nem lesz lehetőségünk, mert akkora nyomás nehezedik ránk, elsősorban külföldről. Ha például legalizálnánk a regisztrált partnerséget, akkor az európai bíróságok arra kötelezhetnének bennünket, hogy majdnem ugyanolyan jogokkal ruházzuk fel ezeket a személyeket, mint a házasságban élőket, beleértve a gyermekek örökbefogadását is. Márpedig ők semmiképpen sem lehetnek különböző szociális kísérletek és divatáramlatok áldozatai. Két vagy több férfi sosem helyettesítheti az édesanyát, miként több nő sem az édesapát – érvelt Anton Chormík, a civil szerveződés szóvivője.

Négy kérdést intéznének a polgárokhoz: egyetértenek-e azzal, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő egyedi kapcsolatán alapul. Vagy azzal, hogy két vagy több egynemű személy nem fogadhat örökbe gyermeket, nem köthet regisztrált házasságot, amely alapján ugyanolyan jogok illetnék meg őket, mint a hagyományos frigyre lépőket, és támogatják-e, hogy az iskolai szexuális nevelés tananyagát csak a szülők beleegyezésével állíthassák össze.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.