A nőnap kommunista ünnep?

1945 után minden szocialista országban megünnepelték a nők napját. Franciaországban visszamenőleg gyártottak mítoszt hozzá, hogy cáfolják az ünnep kommunista eredetét. Hiába harcolnak több mint száz éve, a nők ma is hátrányban vannak.

Sokan sokféle eseménytől eredeztetik a nemzetközi nőnapot - tallózott az Euronews. Az első nőnapot valószínűleg 1909-ben, az Amerikai Szocialista Párt kezdeményezésére rendezték - február utolsó vasárnapján. A nemzetközi szocialista nőmozgalom 1910-ben, egy konferencián döntött arról, hogy meg kell ünnepelni a nemzetközi nőnapot - méghozzá minden évben március 19-én.

A háború ellen tiltakozó orosz nők az első világháború idején február utolsó vasárnapján ünnepelték a nőnapot. Amikor ennek híre ment, az őket támogató nők az európai országokban március 8-án gyűltek össze tiltakozásra.

A II. internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin már 1899-ben követelte, hogy a nőknek legyen joga a munkához és a közéletben való részvételhez. A II Internacionálé VIII. kongresszusán, 1910-ben határozatot hoztak arról, hogy követelik: a nőknek is legyen választójoguk.

Később a nemzetközi kommunista mozgalom rátelepedett a nőnapra, Magyarországon például a Rákosi-korszakban kötelezővé vált a megünneplése. Szovjet mintára került a napja március 8-ára.

Az ENSZ azonban nem hagyta, hogy ez kizárólag kommunista ünnep legyen, 1975-ben határozatot hoztak, hogy március 8-án ünnepeljék meg a nőnapot. Ők kihagyták a nemzetközi jelzőt előle.

A CGT francia szakszervezet is el akarta távolítani a nőnapot a kommunista mozgalomtól, ezért egészen korai időponthoz, 1857. március 8-ához kötötték, amikor állítólag sztrájkoltak a New York-i textilmunkásnők. Később kiderült azonban, hogy ezt a történetet csak 1955-ben alkották meg. A francia feministák szerint ez a nők jogaiért vívott harca napja.

Az idei nőnapra a Világgazdasági Fórum kiadott egy jelentést a nőket világszerte érő hátrányokról. Például átlag 24 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Az írástudatlanok 76 százaléka ma is nő. Minden harmadik nő fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává válik - többségében saját környezetüktől szenvedik ezt el.

A New York-i tőzsdének csak az igazgató-helyettese nő, de ma ő szólaltatta meg a harangot. Tanzániában pedig az egyenlőség jegyében barátságos gyeplabdamérkőzést rendeztek nők és férfiak között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.