galéria megtekintése

A nőkért tüntetnek Egyiptomban

0 komment

MTI

Több százan tüntettek szombaton Kairóban az egyiptomi nők elleni nemi zaklatások és szexuális támadások ragályosan terjedő jelensége ellen.

A tiltakozóakciót nem egész egy héttel azután tartották, hogy az Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök múlt vasárnapi hivatalba lépését ünneplő tömegben több tucat férfi rátámadt egy tizenhat éves diáklányra. A férfiak alkotta, áthatolhatatlan gyűrűben történtekre a rendőrök csak akkor lettek figyelmesek, amikor a fiatal nő már egy órája küzdött támadói ellen.

A Mubarak-rezsimet megdöntő 2011-es felkelés óta számtalan nő vált hasonló szexuális támadások áldozatává a tömegtüntetések alatt, ezúttal azonban az egyik elkövető videofelvételt is készített, s azt még vasárnap fel is tette a Youtube videomegosztó közösségi oldalra. A felvételen látszik, amint a teljesen meztelen, horzsolásokkal borított nőt két rendőr próbálja kimenteni a tolongásból.

"Ne nekem mondd, hogyan öltözzem. Nekik mondd, hogy ne erőszakoljanak meg."
Asmaa Waguih / Reuters

 

A sokkoló felvétel példátlan mértékű felháborodást váltott ki a közösségi hálókon és az egyiptomi sajtóban. Az ENSZ egy 2013-as felmérése alapján az egyiptomi nők 99,3 százaléka szembesült különböző formában nemi zaklatással. A Szíszit ünneplő tömegben több hasonló eset is történt, amelyek kapcsán eddig tizenhárom gyanúsítottat fogtak perbe.

A szombaton összegyűlt tömeg nagyrészt feketébe öltözött nőkből állt, de sok férfi is eljött, hogy jelenlétével fejezze ki szolidaritását a másik nemmel. Ahmad Gamál az Egyiptomi Nők Egyesülete nevű szervezet tagjaként vett részt a megmozduláson. A huszonhárom éves mérnök szerint Egyiptom utcáin általános és elfogadott jelenség a nemi zaklatás, ami nemcsak a nők, de a férfiak számára is elviselhetetlen. "Női családtagjaim rendszeresen válnak zaklatás áldozataivá, ezek az esetek gyakran túlmennek a szóbeli bántalmakon - mondta, s hozzátette: - a környezetemben minden férfi ugyanettől szenved."

Szamíha Badr Halíl fedetlen vállakkal és térd fölé érő szoknyában érkezett a kairói opera előtt tartott tüntetésre. A negyvenöt éves újságírónő művérrel kente be magát, amelyet egy flakonban a többi jelenlevő nőnek is rendelkezésére bocsátott. Badr Halíl saját elmondása szerint olyan ruhákat viselt, amelyekben édesanyja még zavartalanul mozoghatott a városban.

Szafá Goma a legtöbb nőhöz hasonlóan fejkendőt és fekete ruhát viselt, és három társával együtt egy öt méteres transzparenst tartott a magasba "Légy férfi és védd a nőt, ahelyett, hogy molesztálod őt" felirattal. Azt akarjuk, hogy minden nő szabadon és félelem nélkül mozoghasson Egyiptomban, a nap bármely szakában, anélkül, hogy bántalmaznák, vagy öltözéke miatt megszólnák - mondta.

A harmincöt éves tanárnő elmondta, hogy konzervatív viselete ellenére rendszeresen kiáltanak utána szeméremsértő kifejezéseket a mellette elhaladó autókból. Goma szerint a molesztálást elszenvedő fiatal lányok annyira szégyellik magukat, hogy nem mernek ezekről az élményeikről beszélni. Az évtizedeken át elhallgatott tömegjelenség csak ezekben a napokban vált köztémává.
A tüntetés alatt is több embert őrizetbe vettek a kirendelt biztonságiak, egy taxisofőrt az autójából szedték ki, mert szemérmetlen jelzőkkel minősítette a demonstráló nőket. Azt, hogy a nemi zaklatás elleni mozgalomra Egyiptomban égető szükség van, egy további erőszakcselekmény is megerősítette, amely a tiltakozó akcióval egy napon, el-Hánka városában történt.

A Kairótól húsz kilométerre fekvő településen tíz fiatal férfi erőszakolt meg egy 16 évest lányt. Az áldozatot bántalmazói tíz órán keresztül kínozták egy elhagyatott telken, majd ott hagyták a súlyos sérüléseket szenvedett lányt. Biztonsági források szerint még aznap őrizetbe vettek öt gyanúsítottat, akik beismerték, hogy részt vettek a bűncselekményben.

A szombati demonstráción ott volt Mohamed Abdallah Naszr ismert hitszónok is, aki a forradalom alatt az arab tavasz egyik szimbolikus helyszínén, a Tahrír téren vezette a pénteki imákat. Naszr szerint "akik a nőket alacsonyabb rendű lényeknek tartják, elfelejtik, hogy mintegy húsz százalékát az egyiptomi családoknak nők tartják el."

A szunnita világ szellemi központjának számító al-Azhar mecset és egyetem ismert imámja szerint az iszlám tanításával és az ima alatti igehirdetéssel van baj. "Sokszor hallom, hogy az emberek Mohamedre (...) hivatkozva becsmérlik a nőket, a próféta olyan kinyilatkoztatásaira utalva, amelyek semmilyen kanonizált gyűjteményben nem szerepelnek."

Az egyik jelenlévőt, aki szerint a nemi zaklatások mögött az áll, hogy sokaknak gazdasági helyzetük nem teszi lehetővé, hogy megházasodjanak Naszr arra emlékeztette, hogy az elkövetők nagy része családos ember. Azt is elvetette, hogy a támadások az áldozatok lenge öltözékével függnek össze, mondván, hogy a burkát viselő afgán nők helyzete még rosszabb, mint az egyiptomiaké.

Nem minden jelenlévő osztotta a tüntetők véleményét. A tömegből elszállingózó potenciális utasokra várakozó taxisok egyike megjegyezte, soha nem nyúlna egy fejkendős asszonyhoz, de azok a nők, "akik testrészeiket mutogatják az utcán, nem érdemelnek mást."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.