galéria megtekintése

A németek megvették a 2006-os vb rendezési jogát? – hatalmas botrány fenyeget

9 komment

D. A.

Feltehetőleg kenőpénzen sikerült Németországnak megszereznie a 2006-os labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. Az összeget, több mint tízmillió svájci frankot az Adidas sportszergyártó konszern akkori főnöke, Robert Louis-Dreyfus francia üzletember adta kölcsön, és a FIFA négy ázsiai tagjának szavazatát volt hivatott biztosítani – erről ír október 19-én megjelenő számának előre kiszivárogtatott címlapsztorijában a Der Spiegel hamburgi hírmagazin.

A Der Spiegel információi szerint a kenőpénzről több labdarúgó-funkcionárius mellett tudott a német futball legendája, a Császár néven ismert Franz Beckenbauer – aki akkor a német pályázati bizottság elnöke volt –, de 2005-ben már Wolfgang Niersbach, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) jelenlegi elnöke is. A 10,3 millió svájci frankot az Adidas igazgatótanácsi elnöki posztját betöltő Louis-Dreyfus magánemberként folyósította, a pénz nem szerepelt sem a pályázati, sem később a szervező bizottság költségvetésében.

A Der Spiegel szerint Beckenbauer is tudott a vesztegetésről
A Der Spiegel szerint Beckenbauer is tudott a vesztegetésről
Ina Fassbender / Reuters

Azt, hogy az újraegyesített Németország rendezze meg a 2006-os vb-t, már 1992-ben felkarolta a DFB akkori elnöke, a ma 90 éves Egidius Braun. Brazília, Marokkó és Anglia mellett indult Dél-Afrika is, a 2000 júliusában Zürichben rendezett szavazáson a németek a harmadik körben egy vokssal, 12-11-gyes győzelemmel szerezték meg a rendezési jogot a dél-afrikaiak előtt, akiket aztán a 2010-es rendezés jogával kárpótoltak.

 

A Der Spiegel azt írja, hogy másfél évvel a Németországban a közönségsiker miatt csak nyári meseként emlegetett világbajnokság előtt Louis-Dreyfus visszakérte a pénzét. Akkor már euróban és 6,7 milliót. A német funkcionáriusok, köztük Beckenbauer és Niersbach végül a FIFA segítségével találták meg azt a fedősztorit, hogyan lehetne feltűnés nélkül visszautalni az összeget. A fedősztori úgy hangzott, hogy a németek 6,7 millió euróval járulnak hozzá a berlini Olimpiai stadionban tervezett FIFA-gálához, amit később lemondtak. A pénz a FIFA genfi számláján keresztül jutott vissza.

A 2006-os német vállogatott két középpályása, Michael Ballack és Bastain Schweinsteiger (középen és jobbra) ünnepli a világbajnokságon szerzett bronzérmet. Kellett hozzá kenőpénz is?
A 2006-os német válogatott két középpályása, Michael Ballack és Bastian Schweinsteiger (középen és jobbra) ünnepli a világbajnokságon szerzett bronzérmet. Kellett hozzá kenőpénz is?
STR / Reuters

A neve kezdőbetűi után csak RLD-nek hívott francia-svájci kettős állampolgárságú üzletember 2009-ben, 63 éves korában hunyt el. A kártya mellett másik nagy szenvedélye a labdarúgás volt, a tengeri szállítmányozásban is érdekelt RLD egy ideig a francia első osztályú Olympique Marseille többségi tulajdonosaként tűnt fel, de részesedéssel bírt a belga első osztályú Standard Liege-ben is.

Loius-Dreyfus 2006-ban az Olympique Marseille elnökeként a bíróságon, ahol több társával együtt 1997 és 1999  gyanús átigazolási ügyletek miatt vádolták
Loius-Dreyfus 2006-ban az Olympique Marseille elnökeként a bíróságon, ahol több társával együtt 1997 és 1999 gyanús átigazolási ügyletek miatt vádolták
Jean-Paul Pelissier / Reuters

A Der Spiegel szerint Loius-Dreyfus „kölcsönét” a németek arra használták, hogy a 24 tagú FIFA végrehajtó bizottság négy ázsiai tagjának voksait biztosítsák. A négy ázsiai funkcionárius az európaiakkal együtt a németekre szavazott, a küzdelmet az döntötte el, hogy az Új-Zélandot képviselő Charles Dempsey az utolsó körben nem voksolt, s így győztek a németek 12-11-re.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.