A német kormány bevonná az iszlamisták személyi igazolványát

A német kormány az erőszakos cselekményekre elszánt iszlamistaként számon tartott személyek mozgási szabadságának korlátozásáról fogadott el törvényjavaslatot szerdai berlini ülésén.

A hatóságok jelenleg is bevonhatják mindazok útlevelét, akikről feltételezik, azért akarják elhagyni az országot, hogy terrorista szervezethez csatlakozzanak, harcoljanak vagy kiképzésen vegyenek részt. Az új tervezet szerint azonban a személyi igazolványt is bevonhatják majd legfeljebb három évre. Az igazolvány helyett egy ideiglenes személyi okmányt állítanak ki, amelyen több nyelven jelzik, hogy nem jogosít fel Németország határának átlépésére - áll a törvényhozás elé terjesztett javaslatban.

A kormány szerint a szigorításra azért van szükség, mert a szélsőséges iszlamisták többnyire Törökországon keresztül utaznak Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz vagy más terrorista szervezethez, de a jelenlegi szabályok szerint a német állampolgárok különösebb ellenőrzés nélkül utazhatnak Törökországba személyi igazolvánnyal.

A kormány célja annak megakadályozása, hogy "Németország terrorizmust exportáljon" a térségbe - mondta Thomas de Maiziere belügyminiszter a kormány ülése után.

A berlini vezetés egy sor további terrorellenes intézkedésen is dolgozik, hamarosan javasolják majd egyebek között, hogy már a terrorista kiképző táborba való utazásra irányuló előkészületeket - vagyis például az utazás szervezését - is nyilvánítsák bűncselekménynek, és tegyék büntethetővé a terrorista szervezetek anyagi támogatását, értékhatártól függetlenül.

A csomag a párizsi vérengzéstől függetlenül, már hónapok óta készül, a mészárlás után azonban feléledt egy korábbi vita a digitális kommunikáció - telefonálás, e-mailezés - adatainak úgynevezett készletezéséről, hosszú távú tárolásáról (Vorratsdatenspeicherung).

A parlamenti ellenzék a személyes adatok védelmére hivatkozva továbbra is elutasítja az úgynevezett metaadatok ("az adatok adatai", amelyek azt mutatják, hogy ki mikor kivel közölt valamit) tárolását, és az ügy a kormánykoalíciót is megosztja. A konzervatív CDU/CSU oldalán többen sürgetik az eljárás bevezetését, amelytől a bűncselekmények hatékonyabb felderítését remélik, és a koalíciós társ szociáldemokraták részéről is vannak támogatói az ügynek. Többek között a szociáldemokrata igazságügyi miniszter, Heiko Maas elutasítja a tervet, például arra hivatkozva, hogy a francia törvények engedélyezik az adatkészletezést, de a párizsi mészárlást így sem sikerült megakadályozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.