A nácikat segítette a cseh katolikus egyház? A vita folytatódik.

Nemcsak a prágai alsóházban, hanem a cseh sajtóban is indulatos vitát kavart a szocdemek (CSSD) egyik képviselőjének felszólalása, aki úgy vélekedett, hogy a cseh katolikus egyház a második világháború idején a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem szenvedett, hiszen a náci Németország egyik leghűségesebb szövetségese volt.

"Tudomásul vették a zsidók elhurcolását és meggyilkolását, később pedig segédkeztek abban is, hogy a hitleri bűnözők Dél-Amerikába menekülhessenek" – jelentette ki óriási hangzavart és tiltakozást kiváltva Igor Jakubcík. Szavait Bohuslav Sobotka pártelnök-kormányfő azonnal elítélte, és a honatya magánvéleményének minősítette. Dominik Duka bíboros, a cseh katolikus egyház prímása pedig a prágai közrádióban (CRo)a letűnt rezsimből ismert hazugságnak és gyűlöletkeltésnek nevezte. Jaroslav Lobkowitz, az ellenzéki TOP 09 képviselője ugyanott ostobaságnak minősítette, majd konkrét példákkal igazolta, hány cseh antifasiszta pap végezte Dachauban és más koncentrációs táborban. Az ugyancsak baloldali Jaroslav Foldyna viszont azt fejtegette, hogy számos fotó maradt fenn, amelyen cseh, szlovák,spanyol, horvát és más főpap náci főkolompos társaságában „heil" karlendítéssel köszön, s a kollaborálásukra is vannak bizonyítékok. Rámutatott arra is, hogy XI.Pius pápa elkészítette ugyan az antiszemitizmust elítélő enciklikáját, ám a halála miatt már nem tudta nyilvánosságra hozni, utódja pedig „mélyen a fiókjába süllyesztette", nem ítélte el a nácikat, ugyanakkor óvatosan zsidókat mentett.

A Lidové noviny értelmiségi napilap hasábjain és honalpján fellángolt vitát Jaroslav Sebek, a Cseh Tudomány Akadémia Történelemtudományi Intézetének munkatársa zárta le, aki szerint az egyoldalú, történelmietlen vélemények oka az, hogy történészek csak most kezdik feltárni a katolikus egyház szerepét a második világháború idején. Kifejtette azt is, hogy XII.Pius pápa ugyan nem bírálta a nácikat viszont izraeli történészek szerint is legalább 700 ezer zsidó életét mentette meg.

Ugyanakkor sötét árnyékként vetül a katolikus egyházra főleg az osztrák Alois Hudal ténykedése, aki vatikáni útlevekkel menekítette Dél-Amerikába Adolf Eichmannt, Josef Mengelét és más háborús bűnöst, s ugyanígy cselekedett a horvát Krunoslav Draganovic érsek és más főpap is. Mindezeket és a csehországi tényeket nem lehet a kommunista hazugságok leple alatt elhallgatni, hanem indulatok nélkül fel kell tárni, és nyilvánosságra hozni - mutatott rá a neves cseh történész.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.