„A muszlim szó a félelem szinonimája lett országunkban"

Andrej Kiska szlovák államfő szerint egyes politikusok próbálnak félelmet kelteni a lakosság körében. A Szlovákiában élő mindössze kétszáz muszlim közül már sokan fontolgatják, hogy elhagyják az országot.

Minden bonyolult, válságos korban akadnak hangoskodó politikusok, akik a tényeket és az eseményeket leegyszerűsítve igyekeznek önző érdekeiknek megfelelően félelmet, gyűlölködést kelteni a lakosság körében. Ilyen időket élünk napjainkban is, amikor az ilyen felelőtlen megnyilvánulások következményeként a „muszlim" szó egyre inkább a félelem és a veszélyeztetettség szinonimájává válik országunkban - jelentette ki Andrej Kiska a szlovákiai történelmi egyházak, valamint az országban bejegyzett hitközségek főpapjai, illetve vezetői számára rendezett hagyományos újévi találkozón.

Az államfő szerint Európának, Szlovákiának is tragikus tapasztalatai vannak olyan sötét korszakokról, amikor valamelyik nemzeti, vallási vagy kisebbségi közösséghez tartozókat bélyegeztek meg és gyűlölködést szítottak ellenük. Az egykori rossz szellemek visszatérését mindenképpen meg kellene akadályozni. Hangsúlyozta azt is, hogy felbolydul világunkban a szlovákiai egyházak kiemelkedően fontos feladata az emberek és a különböző vallási felekezetek közötti kölcsönös tiszteletet, szeretetet, megértést hirdetni, egymást segítő nemes cselekedetekre ösztönözni a polgárokat.

Andrej Kiska fogadta a Szlovákiában tevékenykedő Iszlám Alapítvány vezetőit is. Elismerően szólt békés munkájuk eredményeiről, amelyekkel jelentős anyagi és szellemi értékekkel gazdagítják az országukat. Válaszában Muhammad S.Hasna, az alapítvány elnöke köszönetet mondott a szlovák államfő gesztusáért. Ugyanakkor elmondta, hogy néhány szlovák politikus meggondolatlan kijelentései után gyűlölködő üzenetek árasztják el portálukat, és az utcán is sértegetik őket.

- Közösségünk lélekszáma kétszáz körüli, de több orvos, mérnök és más tagja a családját féltve fontolgatja, hogy elhagyja Szlovákiát. Később újságírók kérdéseire válaszolva kifejtette, hogy elsősorban Robert Fico kijelentései keltenek bennük aggodalmat és bizonytalanságot - mondta Hasna.

A szlovák kormányfő nemrég hat nap leforgása alatt négy rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a Szlovákiában letelepedett muszlimokat kivétel nélkül megfigyelik, mert biztonsági kockázatot jelentenek. Nem engedik meg azt sem, hogy párhuzamos közösséget hozzanak létre az orszában. A kölni főpályaudvaron és más városokban történt erőszakos cselekedetekből okulva a szlovák kormány tovább szigorítja migránspolitikáját.

- Szlovákia a katolikusok és a protestánsok hazája, ezért nem engedhetjük meg, hogy itt mecsetek épüljenek, idegen kultúrát honosítsanak meg" - szögezte le korábban Fico. Közölte azt is, hogy a migránsok nagy többsége gazdasági bevándorló, ezért nem kell valamiféle védett fajként tekinteni rájuk. Ivan Kamenec történész a Dennik N pozsonyi napilapban figyelmeztetett arra, hogy a szlovák kormányfő néhány kijelentése megdöbbentő hasonlóságot mutat az 1939-ben alakult fasiszta szlovák állam főkolomposainak megnyilvánulásaival.

Robert Ficót nemzetgyalázás és uszítás gyanúja miatt ismeretlen személy feljelentette. A miniszterelnök ezt a lépést a márciusi választások előtti ellenzéki kampány részének minősítette. A pozsonyi legfőbb ügyész pedig egyelőre vizsgálódik az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.