A minisztert is magával rántaná a bukott olajvezér

A brazil állami olajvállalat, a Petrobas egyik igazgatója derékba törheti Dilma Rousseff elnök újraválasztási esélyeit.

Nem volt nap, hogy ne kopogtatott volna valaki az ajtómon – állítja Paulo Roberto Costa. A brazil állami olajóriás, a Petrobras finomítási és ellátási részlegének volt igazgatója – aki csalás és pénzmosás gyanúja miatt hónapok óta előzetesben ül – az Estado de Sao Paolo hétvégi cikke szerint 61 parlamenti képviselőt, szenátort, egy volt kormányzót és egy jelenlegi minisztert vádol korrupcióval. Neveket a brazil sajtó egyelőre csak fenntartásokkal említ, de úgy tudni az érintett politikusok nagy része Dilma Rousseff elnök Munkáspártjának (PT) vagy a mögötte álló baloldali pártszövetségnek a tagja.

Tiltakozás a riói Petrobras-székház előtt tavaly októberben. Az állami olajcég akkora válságban van, hogy piacra kellett dobnia a valaha felfedezett legnagyobb brazil olajmező, a Libra kitermelési jogait
Tiltakozás a riói Petrobras-székház előtt tavaly októberben. A brazil állami olajcég akkora válságban van, hogy piacra kellett dobnia a valaha felfedezett legnagyobb brazil olajmező, a Libra kitermelési jogait
Pilar Olivares / Reuters

Costát még március 20-án tartóztatták le. Egy vádalku keretében dobta be a neveket, remélve, hogy a várható 30 év börtönnél kevesebbet kap, ha bűnösnek találják a 4,5 milliárd dolláros pénzmosási ügyben. Vallomása szerint az ügyben benne lévő politikusok három százaléknyi jutalékot kaptak minden szerződés után, amelyet a Petrobras kötött 2004 és 2012 közötti nyolc évben, amikor ő igazgató volt az állami olajóriásnál. A szivárgó pénzcsapokat más cégek nevében kötött szerződésekkel  leplezték.

Nyilvánvaló, hogy a kitörni készülő korrupciós botrány negatívan befolyásolja Rousseff újraválasztási esélyeit z október5-én tartandó parlamenti választásokon. A Vejo szellőztette meg, hogy az érintett politikusok között ott van Sergio Cabral volt Rio de Janeiro-kormányzó, Edison Lobao bánya- és energiaügyi miniszter, Renan Calheiros szenátusi elnök, de az az Eduardo Campos is, akinek az augusztusban repülőgép-szerencsétlenségben bekövetkezett halála tette lehetővé, hogy a népszerűségi listákat Rousseff előtt vezető szociáldemokrata párti (PSB) elnökjelölt, Marina Silva egyáltalán indulhasson az elnökválasztáson. Rousseff és a PT még nem fűzött kommentárt a vádakhoz. Silva a Twitteren tagadta, hogy Campos is nyakig benne lett volna a pénzmosásban, Lobao pedig magáról igyekszik lerázni a korrupció gyanúját.

Enyhén szólva kényelmetlenül érintik Costa vádjai a Petrobrast is, amely Rousseff alatt lett a brazil gazdaság egyik zászlóvivőjéből a világ leginkább eladósodott olajipari vállalata. A politikusok nagy részéhez hasonlóan egyelőre a cég vezetése is hallgat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.