galéria megtekintése

A miniszterelnök is megbukhat a népszavazás miatt

0 komment

Politikai manőverezésbe kezdett Boris Johnson londoni főpolgármester, amikor a napokban szembeszállt a brit kormányfővel és az Európai Unió elhagyása mellett érvelt. A tory pártban a néhai Margaret Thatcher 1990. végi lemondása óta nem volt ekkora a széthúzás.

Akár az Egyesült Államok elnöki posztjáért is elindulhatna a New Yorkban született Boris Johnson, de a londoni főpolgármesternek jobban tetszik a Downing Street 10. szám alatti kormányfői rezidencia. Az 51 éves tory politikus nyíltan szembefordult párttársával, David Cameron brit kormányfővel, és múlt vasárnap bejelentette: a június 23-ra kiírt népszavazáson Nagy-Britannia európai uniós tagsága ellen voksol.

Boris Johnson és David Cameron. A Downing Street 10. ajtaja is kinyílhat Johnson előtt
Boris Johnson és David Cameron. A Downing Street 10. ajtaja is kinyílhat Johnson előtt
Toby Melville / Reuters

Johnson döntése mögött elsősorban hatalmi törekvések állnak. – Cameron nyilvánvalóvá tette, hogy nem száll ringbe a miniszterelnökségért a következő választásokon. Éppen ezért a Konzervatív Párt élére is új elnököt kell majd választani, s erre a pozícióra Boris Johnson az egyik nagy esélyes – magyarázta lapunknak Richard Hayton. A Leedsi Egyetem docense hozzátette: nehéz megjósolni, hogy milyen véget ér a konzervatív politikusok csatája. – Ha Cameron veszít, akkor távoznia kell. Ha nyer, annak személyi következményei lesznek – hangsúlyozta Hayton, aki úgy véli, ha június 23-án a szavazók a maradás mellett voksolnak, fejek hullhatnak a tory kormányban.

 

A miniszterelnöknek keményvonalas euroszkeptikus minisztereivel kell megküzdenie a népszavazási kampányban. A kabinetjéből hat tárcavezető állt Johnson oldalára, köztük Michael Gove igazságügyi miniszter és Iain Duncan Smith munka- és nyugdíjügyi miniszter. Hayton megjegyezte, hogy Cameron sikere után a várhatóan 2020-ban tartandó választásokon az új tory kormányfő-jelölt Cameron bizalmi köréből kerülhet ki. Az elemző szerint George Osborne jelenlegi pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a legesélyesebb.

Brit szakértők és publicisták szerint a párt a néhai Margaret Thatcher és egyik minisztere, a védelmi tárcát is irányító Michael Hesel­tine 1990-es szembenállása óta nem volt ennyire megosztott. E csatározás akkor a Vaslady távozásának egyik oka volt. Hayton meglepőnek nevezte a mostani helyzetet, mivel Cameron és Johnson nagyon sok kérdésben hasonlóan gondolkodik.

– Boris nem egy régi stílusú euro­szkeptikus. Tudja, hogy ha veszít a referendumon, akkor is nyerhet jó pár támogatót a tory pártban – mondta a CNN-nek Andrew Gimson, a londoni főpolgármester életrajzírója. Gimson szerint Johnson – akit kócos, szőke haja miatt Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt-aspiránshoz is szoktak hasonlítani – a saját útját járja. Az életrajzíró hozzátette, hogy a főpolgármestert az teszi hitelessé a népszavazási vitában, hogy nem tűnik idegenellenesnek, amikor a kilépés mellett érvel. Hayton szerint Johnson mindig is mérsékelt euro­szkeptikus volt, hiszen egy olyan 8,6 millió lakosú világvárost vezet, amely korábban tárt karokkal várta a bevándorlókat, és jelenleg Európa egyik legmultikulturálisabb fővárosa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.