„A menekültek ugyanolyan emberek, mint te és a családod”

Cselekvő szolidaritásra szólította fel a jóakaratú embereket és a prágai kormányt a Cseh-és Morvaországi Katolikus Püspöki Konferencia.
Felhívásukban leszögezik, hogy égető szükség van azok megsegítésére, akik a háború és a vallási gyűlölködés áldozatai. Ugyanakkor súlyos gondjaikat felelősségteljesen, az európai helyzet figyelembevételével kell enyhíteni.

„Különbséget kell tenni az éhező, puszta életüket mentő, illetve a gazdasági bevándorlók között, ami elsősorban a kormány feladata, s ebben kellő határozottságot kell mutatnia” - mutat rá a dokumentum, amely a továbbiakban felkéri a helyi plébániákat és egyházközösségeket, továbbá a regionális segélyszervezeteket, hogy az illetékes önkormányzatokkal együttműködve nyújtsanak szállást főleg a szíriai és az eritreai keresztény menekülteknek, segítsék őket munkához, tisztességes megélhetéshez.

Hasonló nyilatkozatot adott ki a Csehtestvér Evangélikus Egyház (CCE) is, amelyben felszólították a kormányt, hogy mielőbb tárgyaljanak a lehetséges megoldásokról és ne ijesztgessék a polgárokat a menekültekkel, mert ezzel csupán az idegengyűlöletet és a társadalmi feszültséget szítják.

Prágai lapértesülések szerint Dominik Duka prágai érsek, a cseh római katolikus egyház prímása e héten tárgyal Bohuslav Sobotka kormányfővel, valamint a belbiztonsági szervek vezetőivel a menekültek befogadásáról.

Szlovákiában civil és egyházi szervezetek olyan internetes portált indítottak (www.ktopomoze.sk, magyarul Ki segít), amelyen magánszemélyek, illetve közösségek képviselői jelentkezhetnek, akik valamilyen módon segítenének a bevándorlókon.

„A menekültek ugyanolyan emberek, mint te és a családod meg a rokonságod. Csak az a nagy szerencsétlenség érte őket, hogy olyan országban élnek, ahol súlyosan megsértik az alapvető emberi- és szabadságjogokat, s ahol állandóan aggódniuk kell puszta életükért is” - olvasható a felhívásban.

A továbbiakban felsorolják a segítség lehetséges módjait is. „Szállást adni vagy szálláshoz juttatni őket. Munkát keresni nekik. Bemutatni a felkarolt menekülteket a barátaidnak, ismerőseidnek. Havonta néhány órát a bevándorlók társaságában tölteni, hogy minél jobban megismerjük egymást, s baráti kapcsolatok alakulhassanak ki.”

Egy hét alatt Pozsonytól Galántán, Dunaszerdahelyen és Besztercebányán át egészen a kelet-szlovákiai Sároseperjesig (Presov) 909 család jelentkezett, amelyek szálláshoz és munkához segítenék a szíriai és az iraki menekülteket. „Az a célunk, hogy ezek az emberek ne átmeneti országnak tekintsék Szlovákiát, hanem itt telepedjenek le. Ezért szakértőkkel együttműködve rövidesen bemutatjuk a kormánynak azt a tervezetet, amely révén integrálhatjuk ezeket a családokat a társadalmunkba” - közli a portál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.