Eltűnt maláj gép: valamit találtak

Az ausztrál miniszterelnök, Tony Abbott ma bejelentette, hogy a legújabb műholdfelvételeken két tárgyat észleltek az Indiai-óceánban, amelyek talán a közel két hete eltűnt maláj gép roncsai lehetnek.

A miniszterelnök hozzátette, hogy egyelőre nem azonosították a tárgyakat, csupán annyit lehet tudni, hogy méretüket tekintve „viszonylag nagyok". Az ausztrál hatóságok az egyik tárgy nagyságát 24 méterre becsülik, és a jelentések szerint jóval a vízfelszín alatt található, méghozzá az Ausztrália délnyugati részén található Perthtől mintegy 2200 km-re.

John Young, a Ausztrál Tengerészeti Biztonsági Hatóság (AMSA) munkatársa egy mai sajtótájékoztatón. A mögötte lévő térképen az a zóna látható, ahol az ausztrál hatóságok szerint az eltűnt maláj repülőgép roncsai lehetnek
Sean Adair / Reuters

BBC híradása szerint több repülőgép is mintegy három órát töltött a műholdfelvételen meghatározott zónában, de a keresés egyelőre eredménytelennek bizonyult Ma nem találtak semmit, ezért pénteken tovább folytatják a keresést. David Jonston ausztrál védelmi miniszter szerint legfeljebb két-három nap múlva már biztosat tudnak mondani a feltételezett roncsokról.

Az amerikai haditengerészet P-8-as Poseidon repülőgépén tartózkodott az ABC News riportere, aki élőben tudósított a fejleményekről. Mint ahogy azt David Wright elmondta, mintegy három órába telt, hogy elérjenek a zónába, és ott is három óra állt a szakemberek rendelkezésére, hogy kiderítsék, valóban az eltűnt repülőgép roncsait látták-e a műholdfelvételeken.

A repülőgép nemcsak a vízfelszínt vizsgálta, hanem a víz alatti területeket is. Wright szerint a P-8 igen komoly technikai felszereltséggel bír, és „ha van olyan gép, ami jó eséllyel találhat valamit odalent, az ez a repülő". A repülőgépeken kívül ausztrál, új-zélandi és amerikai hajók is a helyszínen voltak.

Minden fél nagyon óvatosan nyilatkozik egyelőre, hiszen az elmúlt két hétben többször is bejelentették, hogy talán a gép roncsait vélték felfedezni, de minden esetben kiderült, hogy tévedtek. A március 8-án eltűnt gép keresésében 26 ország vesz részt, valamint az FBI is besegít a maláj kormánynak.

A kínai hozzátartozók napok óta egy pekingi hotelben tartózkodnak, és együtt várják, hogy valamilyen pozitív előrelépés történjen az ügyben. A Wall Street Journal (WSJ) helyszíni tudósítója szerint a rokonok belefáradtak a két hete tartó bizonytalanságba, és igencsak kétkedve fogadnak minden hírt. „Semmit nem hiszek abból, amit mondanak. Egyszerűen már nem hiszek a híreknek" – idéz a WSJ egy férfit, akinek fia tartózkodott a gépen.

Tegnapi hírek szerint a rokonok elkeseredettségükben éhségsztrájkkal fenyegetőztek, és a Kuala Lumpurban tartózkodó hozzátartozók dulakodásba keveredtek a maláj hatóság tagjaival, ugyanis úgy vélik, hogy a maláj kormány nem tájékoztatja őket megfelelően a kutatás helyzetéről. Azt sem engedték nekik, hogy a helyszínen várakozó újságírókkal beszéljenek, és elmondják nekik a panaszaikat.

A Malaysia Airlines március 8-án Kuala Lumpur és Peking között közlekedő MH370-es járatán 227 utas és 12 fős személyzet tartózkodott, köztük 154 kínai. Ahogy azt korábban megírtuk, egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy gép "lerepüljön a térképről", és nem megmagyarázhatatlan jelenség, ha egy repülő eltűnik. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.