galéria megtekintése

A magyar példa miatt is félnek az EU-bővítéstől

Befellegzett az EU–Ukrajna szabadkereskedelmi és társulási megállapodásnak, miután a hollandok szerdán népszavazáson elutasították a ratifikációját. Szakértők szerint a megoldás az lehet, hogy az egyezményhez kiegészítést fűznek, amely kimondja: Ukrajna uniós tagsága nem időszerű.

A referendumon győztes erők többek között azzal a hamis állítással mozgósítottak az ukránokkal kötött megállapodás ellen, hogy az közvetlenül megelőzi a keleti szomszéd uniós csatlakozását. Bár a szervezők elismerték, hogy a népszavazás nem Ukrajna, hanem az Európai Unió politikája ellen irányult, a bővítésellenes hangulat rányomta a bélyegét a kampányra.

Elégedett a szélsőjobboldali Holland Szabadságpárt elnöke, Geert Wilders
Elégedett a szélsőjobboldali Holland Szabadságpárt elnöke, Geert Wilders
Michael Kooren / Reuters

„Sok embernek ma az a véleménye, hogy az EU túl gyorsan és túl nagyot bővült” – válaszolta Piri Kati európai parlamenti képviselő, a holland Munkapárt tagja arra a kérdésünkre, hogy mi a baja a hollandoknak az EU-val. „Amikor az unió kudarcai kerülnek szóba, sajnos sokan érvelnek a jogállamiság lengyelországi és magyarországi megsértésének eseteivel. A polgárok azt is megkérdik: miért zárkózik be Szlovákia, amikor Hollandia tavaly 50 ezer menedékkérőt fogadott be? Felhánytorgatják, hogy miközben az Európai Unió Törökországgal »boltol«, elfelejti szóvá tenni az ország emberi jogi mulasztásait.”

 

Piri szerint ezek miatt is rendült meg a hollandok bizalma a politikában és a politikusokban odahaza és európai szinten egyaránt.

A Mark Rutte vezette holland kormány mindenesetre bejelentette, hogy komolyan veszi a polgárok üzenetét, és nem ratifikálja az EU–Ukrajna-megállapodást. Az egyezmény ideiglenesen életbe lépett kereskedelmi rendelkezéseit egyelőre nem érinti a hágai vétó. A lehetséges lépésekről először odahaza, aztán Brüsszelben kíván egyeztetni a miniszterelnök.

Szakértők szerint a válság megoldásának egyik módja lehet, hogy az ellentábort kielégítő módosítást fűznek az egyezményhez, leszögezve, hogy Kijev uniós csatlakozása egyelőre nincs napirenden.

Pieter Cleppe, az Open Europe nevű brit kutatóintézet brüsszeli irodavezetője szerint az EU nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja a hollandok népszavazáson kinyilvánított véleményét, ahogy ez például legutóbb a görögországi referendum esetében megtörtént. „Ki kell állni a választópolgárok elé, és azt mondani: megértettük az üzenetet, és ennek megfelelően korrigáljuk a politikánkat” – fejtette ki lapunknak az elemző.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.