A magyar modellre esküsznek a tüntető devizahitelesek

Nem csak Magyarországon kerültek bajba a devizahitelesek és vonulnak ez miatt időről időre az utcára. Szerbiában és Romániában tovább folytatódnak a devizahiteles tüntetések. Belgrádban például a nemzeti bankhoz mentek a demonstrálók, és házaik, lakásaik kulcsát a bank küszöbére tették. Azt mondják, a bankok előbb-utóbb úgyis elveszik az otthonaikat.
Gyermekeikkel együtt tüntettek szombaton a frankhiteles családok Szerbiában a jegybank előtt. A demonstrálók félnek, hogy elveszítik az otthonaikat, és nem lesz hol lakniuk. Úgy érzik, a szerb kormány és nemzeti bank nem a bajba jutott emberek érdekeit képviseli, hanem a bankok oldalán áll. A magyarországihoz hasonló megoldást követeltek – írja a Híradó.

Az egyik tüntető azt mondta, a szerb kormánynak és jegybanknak kellene megvédenie az embereket a bankoktól, ahogyan azt a környező országokban teszik. A férfi a magyar modellt úgy látja, hogy Szerbia számára is megfelelő lenne. Nagyon szerencsések lennénk, ha hasonlóra itt is sor kerülne – tette hozzá Andrej Krivosity.

Tolvajok! – ezt kiabálta hosszasan a tömeg, miközben nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illették a jegybank elnökét. A svájci frankban eladósodott, elkeseredett ügyfelek jelképesen a jegybank küszöbén hagyták lakásaik kulcsait, ezzel üzenve, hogy a bankok úgyis elveszik otthonaikat, mert képtelenek a két és félszeresére duzzadt törlesztőrészleteket fizetni.

A bankok évek óta saját kedvük szerint emelik a kamatlábakat, és a felvett hiteleket mesterségesen megnövelt árfolyamon fizettetik meg – mondta Dejan Gavrilovity, az Efekttíva Hiteligénylők Egyesülete elnöke. Követeljük, hogy fizessenek vissza mindent, amit törvénytelenül, uzsorakamatként elvettek, a jegybank pedig találjon átfogó megoldást a frankhitelesek megmentésére, és végezze a dolgát az emberek javára, ahogyan eddig is kellett volna – tette hozzá.

Az elmúlt napokban több szerbiai bank előtt is tiltakoztak a bajba jutott frankhitelesek, egyelőre eredménytelenül.

Romániában is elégedetlenek a hitelesek. Bukarestben folyamatosak a tüntetések, a Román Nemzeti Bank előtt pedig sztrájkőrséget állnak az elkeseredett adósok. Azt mondták: addig maradnak, amíg nem teljesíti követeléseiket a kormány. Azt szeretnék, hogy az eredeti árfolyamnál legfeljebb 20 százalékkal magasabb áron, lejre válthassák hiteleiket.

A román tüntetők is azt hangoztatták, hogy a magyar modellt kellett volna náluk is alkalmazni. A Román Nemzeti Bank elnöke szerint azonban hagyni kell, hogy a dolgok maguktól elrendeződjenek.

Horvátország a frankválság napjaiban a magyar kormányhoz fordult segítségért. A Nemzetgazdasági Minisztérium meg is küldte a horvát kormánynak a devizahiteles törvények fordítását. Azóta egy megállapodás is született a pénzügyi intézményekkel. E szerint háromféle segítséget kaphatnak az ottani devizaadósok. Az egyik a magyar árfolyamgáthoz hasonlít a leginkább. Ebben az árfolyam-emelkedés miatti többletterhet elkülönítik az eredeti adósságtól, és annak a törlesztésébe a bank és az állam is beszáll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.