A magyar hírszerzésnek is kínos hackertámadás történt

Feltörték a megfigyelési és lehallgató szoftvereket szállító Hacking Team szervereit. A cég a magyar hírszerzést is ellátta kémprogramokkal.

Az olasz Hacking Team szervereiről körülbelül 400 gigabájtnyi adatot, levelezést, számlát és rootszerverek hozzáférési kódjait lopták le hackerek és tették közzé fájlmegosztókon – számol be a 444.hu. Az portál egyik kommentelője a fájlok között a magyar Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak kiállított számlát is talált.

A számlán szereplő angol megnevezés szerint azt a Service for National Securitynek állították ki, az 1022 Budapest, Törökvész út 32-34. címre, illetve a szoftver jellege alapján a címzett valójában a nemzetbiztonsági szolgálatok technikai kiszolgálását biztosító Szakszolgálat volt.

A számlát még 2010 decemberében állították ki, és egy Remote Control System Upgrade szoftverlicenszről szól. A program Nokia típusú telefonok forgalmának elterelésére alkalmas. A számla 150 ezer euróról szól.

Egy másik kikerült ügyféllista alapján nemcsak a Szakszolgálat, hanem az Információs Hivatal, vagyis a külföldi hírszerzés is a Hacking Team ügyfele volt. A céget a Riporterek Határok Nélkül szervezet az internet ellenségének nevezte.

A kikerült adatok között az ügyfelek szerver-hozzáférési kódjai is megtalálhatóak, mivel a Hacking Teamnél ezeket is tárolták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.