„A magyar határzár megbukott”

Egyre nő az illegális határátlépők száma Magyarországon. A BBC cikket közölt a déli határt védő kerítés kudarcáról.

A brit hözszolgálati csatorna portálja a magyar rendőrség adataira hivatkozva  közli, hogy egyre több határsértőt fognak a hatóságok a magyar–szerb határnál. Januárban mintegy 550 embert vontak eljárás alá, amely a duplája a decemberben tapasztalt 270 főnek. A februári számok még ennél is nagyobbak, az elmúlt 20 napban mintegy 1200 határsértőt tartóztattak fel a déli határnál.

A BBC megjegyzi, hogy Magyarország tavaly szeptemberben 175 kilométer hosszú kerítést telepített a szerb határ mentén, ami valamelyest csökkentette a menekültáradatot. A magyar rendőrség szerint ugyanakkor a menekültek megtalálják a módját az átjutásnak, és átvágják a kerítést, vagy átmásznak rajta.

A legtöbb menekült pakisztáni, iráni és marokkói származású, akik nem ismernek más útvonalakat Nyugat-Európa felé. A többi migráns – akik nagy része a szíriai polgárháború elől menekül – már Szlovénián keresztül jut el Ausztriába.

Nick Thorpe, a BBC tudósítója szerint bár sokkal kevesebb menekült lép be Magyarországra, mint mondjuk Ausztriába, az illegális határátlépők számának növekedése akkor is riasztó. Thorpe szerint tavaly ugyanebben az időszakban jóval kevesebben lépték át a határt, igaz, a nagy menekülthullám csak nyáron érte el Magyarországot.

A brit lap megjegyzi, hogy az illegális határátlépőkre büntetőeljárás vár Magyarországon, vagy kitoloncolják őket. Megemlítik, hogy Pintér Sándor belügyminiszter pénteken harminc nappal meghosszabbította három Horvátországgal határos vasúti átkelő lezárását, attól tartva, hogy a menekültek ott akarnak átkelni Magyarországra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.