A liberálisok nyerték a kanadai választásokat

A CBC és a CTV kanadai televízió egybehangzó előrejelzése szerint a Justin Trudeau vezette Liberális Párt legyőzte az észak-amerikai országot több mint kilenc éve kormányzó, Stephen Harper irányította konzervatívokat a hétfőn megrendezett parlamenti választáson.

Trudeau pártja nagy valószínűséggel megszerezte az abszolút többséget, az eddig 34 képviselővel rendelkező liberálisok a prognózisok szerint a 338 mandátumból több mint 170-et tudhatnak majd a magukénak. Ezzel az Elections Canada független választási testület adatai szerint megdönthették a konzervatívok 1984-ben felállított – 111 többletmandátumot hozó – rekordját.

Harpernek sikerült ugyan megőriznie a képviselői mandátumát Alberta tartomány fővárosában, Calgaryban, de a vereség után bejelentette, hogy lemond a Konzervatív Párt elnöki tisztéről.

Trudeau győzelmi ünnepe. Obamához hasonlítják
Trudeau győzelmi ünnepe. Obamához hasonlítják
Chris Wattie / Reuters

A még nem végleges eredmények fényében a 43 éves Trudeau, volt általános iskolai tanár, a modern Kanada atyjának tekintett néhai Pierre Trudeau miniszterelnök fia alakíthat kormányt az észak-amerikai országban. Megválasztása a szociális jólétre hangsúlyt fektető liberális hagyományhoz való visszatérést jelenti a csaknem egy évtizede tartó konzervatív kormányzás után.

Az előrejelzések szerint a konzervatívok alkotják majd az ellenzék vezető erejét az ottawai szövetségi parlamentben, harmadik helyen pedig a szociáldemokrata Új Demokrata Párt fut majd be.

Az ifjabb Trudeau sikere a John F. Kennedyéhez hasonlítható népszerűséggel és karizmával bíró apjának 1968-as felemelkedését idézi fel. Az agglegényként kormányfővé választott Pierre Trudeau olyan mozisztárokkal randevúzott, mint Barbra Streisand és Kim Cattrall. A kisebb megszakítással 1984-ig hatalmon maradt politikus iránti rajongás a kanadai és a világsajtóban Trudeaumania elnevezést kapta.

Az ifjabb Trudeau 2008 óta parlamenti képviselő, és a 2011-ben elszenvedett súlyos választási vereség után vette át a Liberális Párt irányítását.

Justin Trudeau kormányra jutásának esetére a gazdagok megadóztatását és az államháztartási hiány három évig tartó, kismértékű növelését ígérte az infrastrukturális beruházások felfuttatása, a gazdaság fellendítése és a szociális ellátás javítása érdekében. A liberális pártvezér a Barack Obama elnök vezette amerikai kormánnyal fenntartott – egyebek között a Keystone XL kőolajvezeték megépítése körüli washingtoni huzavona miatt megromlott – kapcsolatok javítását ígérte.

Ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy visszarendeli az Iszlám Állam terrorszervezet célpontjait Irakban és Szíriában bombázó kanadai harci repülőgépeket, de folytatni kívánja az iraki erők kiképzését. Azt is megígérte, hogy a jelenlegi kormányzaténál jóval jelentősebb károsanyag-kibocsátási korlátozás felajánlásával járul majd hozzá az év végi párizsi klímacsúcs sikeréhez.

Trudeau – aki minden idők második legfiatalabb miniszterelnöke lehet Kanadában – nős, három gyerek apja. Ahogyan apját annak idején Kennedyhez mérték, a liberálisok mostani vezérét Obamához szokták hasonlítani.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.