A Krímben találkoznak Putyin hívei

Fontos bejelentést vár az orosz sajtó Vlagyimir Putyin államfőtől, aki csütörtökön Dmitrij Medvegyev miniszterelnök kíséretében a márciusban Oroszországhoz csatolt Krímbe látogat.
Mint Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő elmondta, Putyin az ország „politikai aktívájához" intéz majd üzenetet. A félszigeten, már gyülekeznek az orosz parlamenti alsóház, az állami duma képviselői is.

Kétszázan közülük – jórészt a hatalmi párt, az Egységes Oroszország (JeR) színeiben – ugyanis részt vesznek a legnagyobb orosz pénzintézet, a Szberbank jaltai üdülőjébe tervezet tanácskozáson, amelyen az RBK daily moszkvai napilap értesülése szerint szó lesz a Krím gazdasági, pénzügyi és jogi integrálásának nehézségeiről, a nyugati szankciókról és „az Oroszország ellen folyó információs háborúról" is.

A tanácskozást nyilvánvalóan a szeptember 14-ére kitűzött, a krími, illetve szevasztopoli helyi választások elé időzítették, és aligha véletlen, hogy – mint Dmitrij Gudkov, az Igazságos Oroszország párthoz tartozó, a kormányt rendszeresen bíráló honatya megjegyezte – a parlament ellenzéki tagjai nem kaptak meghívót a rendezvényre.

A fő cél alighanem az, hogy a JeR-t népszerűsítsék, legalábbis a sajtóhírek szerint a már a Krímben lévő képviselők választói fórumokat tartanak és igyekeznek támogatást szerezni a pártjuknak. A Kommerszant moszkvai napilap például arra is felhívja a figyelmet, hogy a politikusok nem találkoznak az orosz annexióról szóló, márciusi népszavazást elutasító és a márciusi voksolást is bojkottálni készülő krími tatárok képviselőivel. A JeR képviselői ezt azzal magyarázták, hogy „nyugodt hátteret" akarnak biztosítani a rendezvénynek.

A krími fórum tovább súlyosbította a félsziget amúgy is nehéz közlekedési helyzetét. Miközben az állami propaganda arra buzdította az oroszokat, hogy szabadságukat töltsék a frissen Oroszországhoz csatolt régióban, csak komoly megpróbáltatások árán lehet eljutni oda.

A kercsi szorosban közlekedő kompok nem bírnak a nagy forgalommal, egyes hírek szerint olykor csak negyvenórás várakozás után lehet feljutni rájuk. Kedden például híre ment, hogy a dühös sorban állók felborították egy parlamenti képviselő kocsiját, mert a honatya soron kívül akart feljutni az átkelőhajóra. Aztán a hatóságok pontosították az értesülést: egy képviselő asszisztensét akadályozták meg a továbbjutásban, a kocsiját pedig nem felborították, hanem csak alaposan „megringatták".

De nem csak ez okoz problémát a Krímben. A Vedomosztyi moszkvai napilap adatai szerint igencsak akadozik és nem egészen az ígérteknek megfelelően alakul a félsziget helyzetének a tavasszal nagy lelkesedéssel beharangozott normalizálása.

Noha a terület orosz bekebelezése után megkezdődött a fizetések és a nyugdíjak emelése, az infláció az év első hét hónapjában elérte a 21 százalékot, és a leginkább áprilistól júliusig nőtt. Így a reáljövedelmek májusig mindössze 0,4 százalékkal emelkedtek, az ipari termelés az első fél évben 9,5 százalékkal volt kisebb, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában, a teher-és az utasforgalom pedig csaknem a harmadával esett vissza – áll a Vedomosztyi internetes honlapján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.