A Kreml nem örül az ukránokat kiképző amerikai deszantosoknak

Ingataggá teszi az ukrajnai helyzetet és a politikai rendezést az amerikai katonai kiképzők megjelenése Ukrajnában – figyelmeztetett pénteken az orosz elnöki szóvivő.

Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy Ukrajna területén, ahol továbbra is rendezetlen a belpolitikai szembenállás, a Délkelet-Ukrajnával kapcsolatos helyzet, és ahol problémákat okoz a minszki megállapodások pontjainak teljesítése, "az ilyen harmadik országból származó kiképzők, szakemberek" jelenléte természetesen nem járul hozzá a konfliktus rendezéséhez és a kedvező körülmények megteremtéséhez. Hozzátette, hogy erre Moszkva többször is figyelmeztetett.

Peszkov azzal vádolta Kijevet, hogy nem tartja be a minszki egyezségeket. Nem részletezte, mire gondolt, csak azt javasolta, hogy tanulmányozzák a megállapodásokat, mert ebből kiderül, hogy az ukrán vezetés miben mulasztja el a végrehajtást.
Arra az újságírói kérdésre, hogy nincs-e szükség az úgynevezett normandiai négyek - az orosz, a francia, az ukrán elnökök és a német kancellár - újabb találkozójára a megállapodások teljesítésének előmozdítása érdekében, Peszkov azt válaszolta, hogy az ukrajnai konfliktus rendezése a külügyminisztériumok "magas szintjén" folyik.

Az orosz sajtó emlékeztet: Geoffrey Pyatt, Washington ukrajnai nagykövete pénteken egy közösségi portálon számolt be arról, hogy amerikai deszantosok érkeztek Ukrajnába ukrán katonák kiképzése céljából. A diplomata Twitter-oldalán fényképet is közzétett a deszantosok érkezéséről a lembergi (Lviv) repülőtérre.

Pyatt közlése szerint a 173-as amerikai deszantos dandár katonái az ukrán Nemzeti Gárda katonáit fogják kiképezni. A nagykövet nem közölte, hány amerikai deszantos vesz részt az oktatásban, és hogy hol fogják ezt végrehajtani.

Korábban Arszen Avakov ukrán belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy 290 amerikai deszantos érkezik a Lemberg melletti javorivi gyakorlótérre, s erről előzőleg Petro Porosenko ukrán államfő állapodott meg Joe Biden amerikai alelnökkel. A nyolchetes kiképzéseken az ukrán Nemzeti Gárda 900 katonája vesz részt. Utána hadgyakorlatot tart az ukrán hadsereg, amelyben a gárda Azov alegysége és az ukrán belügyi katonaság Jaguár és Omega alegységei is részt vesznek - írta az orosz sajtó.

Egy hónappal ezelőtt egy kis létszámú, 35 fős brit katonai alegység kezdte meg ukrán katonák kiképzését a dél-ukrajnai Mikolajivban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.