„A korrupció a gazdaság motorja”

Lebénulhat a brazil gazdaság a Petrobras-botrány miatt. Egyre több cég kerül korrupciós gyanúba az állami olajóriásnál kirobbant botrány után. A latin-amerikai országnak gazdasági reformokra lenne szüksége, de az újraválasztott elnök egyelőre kivár. Nem szeretné, hogy kormányának bármely tagja érintett legyen a botrányban.

Az október végén tartott brazíliai elnökválasztás második fordulóján további négy évre felhatalmazást nyerő Dilma Rousseff egyelőre nem siet kormányának átalakításával. Az O'Globo szerint az elnök meg akarja várni, hogy tisztázódjon, kik is érintettek a hatalmas dél-amerikai országot megrázó korrupciós botrányban, nehogy az új kabinet valamelyik miniszterét le kelljen cserélnie.

Maria das Gracas Silva Foster, a brazil olajóriás vezérigazgatója Almir Barbassa pénzügyi igazgatóval az oldalán egy november 17-i sajtótájékoztatón. A vádalku szabad éveket ígér
Maria das Gracas Silva Foster, a brazil olajóriás vezérigazgatója Almir Barbassa pénzügyi igazgatóval az oldalán egy november 17-i sajtótájékoztatón. A korrupció a gazdaság motorja
Sergio Moraes / Reuters

A Brazília és egyben egész Latin-Amerika legnagyobb állami vállalatánál, az olajóriás Petrobrasnál évtizedeken át kifizetett kenőpénzek ügye az újraválasztott elnök szempontjából szinte a legrosszabb időpontban, a választási kampány időszakában robbant ki.

A 86 ezer embert foglalkoztató Petrobras mintegy húszezer vállalattal áll kapcsolatban. A nyomozás szálai szerint a különféle megrendelésekért versenyző cégek rendre kenőpénzek kifizetésével nyertek el üzleteket, majd ezeket az összegeket általában a beruházások túlszámlázásával „nyerték vissza".

A brazil sajtó becslései szerint legalább tízmilliárd real (négymilliárd dollár) cserélhetett így gazdát kézitáskákban, esetleg külföldi bankszámlákra történt átutalásokkal. A feltételezések szerint a kenőpénzek döntő része a Petrobras vezetőinél landolt, ám jutott belőlük – az összpénznek mintegy 3-5 százaléka – a korábban kormányzó szociáldemokrata párt (PSDB), illetve az immár 12 éve hatalmon lévő Munkáspárt (PT) honatyáinak is.

A Sergio Moro bíró által vezetett korrupciós vizsgálat rafinált módszerhez nyúlt: a büntetési tétel jelentős csökkentését helyezte kilátásba azon gyanúsítottak esetében, akik hajlandók „ megnyílni" és terhelő vallomást tenni más érintettekre. Sajtóértesülések szerint Alberto Youssef, a PT egyik pénztárnoka az egyik kulcsszereplő, aki sokat tud a kenőpénzek mozgásáról. Egyelőre 16 személy, köztük a Petrobras két volt vezető beosztású munkatársa, a beszerzési igazgató mellett számos jelentős vállalat főnöke vár börtönben vagy előzetes letartóztatásban a tárgyalás kezdetére.

Graffitti a Petrobras-székház mellett Rio de Janeiróban. Tízmilliárd real csordult át
Graffiti a Petrobras-székház mellett Rio de Janeiróban. Tízmilliárd real csordult át
Sergio Moraes / Reuters

Az idő múlása nem szerencsés, a brazil gazdaság mélyrepülésben van, mielőbb határozott reformokkal kellene gyorsítani a növekedést. A botrány miatt Dilma Rousseff elnök keze meg van kötve.

A Petrobras mellett Brazília tíz további építőipari nagyvállalata is bénult helyzetben van, attól lehet tartani, hogy folyamatban lévő beruházások, kivitelezések leállnak, elvesznek munkahelyek, súlyosak lesznek a szociális következmények.

A Folha de São Paulóban egy ismert vállalkozó, Ricardo Semler azt fejtegette, kétségtelenül történelmi lépés az ország történetében a mostani nyomozás, jelentős üzletemberek őrizetbe vétele. Ám nem szabad elfelejteni, hogy Brazília legutóbbi évtizedeiben mindig is gyakorlat volt kenőpénzt adni egy megrendelésért cserébe. Enélkül nem működött a gazdaság motorja, ami ellen most történik először valami.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.