galéria megtekintése

„A kórház nem egészségügyi hotel"


Dési András
NOL

Hatalmas intenzív osztály, ahova csak azokat fektetik be, akik arra tényleg rászorulnak – így festi le a 2025-2030 körüli időszak amerikai kórházát dr. Arthur A. Klein. Az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben jelentős mértékben csökkent a kórházi ágyak száma és ez a folyamat nem áll meg.

Ingyenes egészségügyi kivizsgálást igénybe vevő Los Angeles-i lakosok
Ingyenes egészségügyi kivizsgálást igénybe vevő Los Angeles-i lakosok
Mario Anzuoni / Reuters

– A kórházak nem egészségügyi hotelek, mi sem vagyunk azok. A technológiai fejlődés is arra kényszerít minket, hogy minél jobban fejlesszük az otthoni ápolást és gondozást – mondta lapunknak a hatvanhat éves gyermek-kardiológus, a híres manhattani kórház, az 1852-ben alapított Mount Sinai Hospital elnöke, egyben együttműködési-partnerségi vállalkozása, a Mount Sinai Health Network elnöke. A 36 ezer főt, közöttük több mint hatezer orvost foglalkoztató MSHN-hoz hét kórházi campus, tizenkét sebészeti központ és több mint negyven ambuláns betegellátó-központ tartozik.

Az 1900-as évek elején Amerikába kivándorolt nagyszülei révén magyar származású Klein a Budapesten épülő magánkórház, a Duna Medical Center beharangozója alkalmából látogatott Magyarországra. Mint mondta, az MSHN szívesen együttműködne magyar partnerekkel, intellektuális tőkét, azaz technológiát, tudást, képzést fektetnének be itt. Konkrét szerződésük még nincs, érdemi tárgyalásokat sem folytattak – derült ki a szavaiból.

 

Amerikára visszatérve, Klein azt hangoztatta: a Mount Sinai Hospital elkötelezett támogatója Barack Obama elnök hatalmas vitát kiváltó egészségügyi reformjának, a több millió amerikai számára egészségbiztosítást nyújtó programnak.

– Nem könnyű teljesíteni az elnök által kitűzött célokat, de a reform sokkal hatékonyabbá, költségtudatosabbá és takarékosabbá teszi az amerikai egészségügyi rendszert – mondta az ObamaCare-ként is emlegetett, a tengerentúlon Affordable Care Act (ACA, Megfizethető Ellátási-Gondoskodási Törvény) néven futó változásról.

falseMount Sinai Hospital / Forrás

Az ObamaCare egyik mellékhatása, hogy a biztosítótársaságok – amelyek a náluk jelentkezőket nem „büntethetik", azaz nem róhatnak ki rájuk magasabb díjakat az érintettek korábbi betegségei miatt – elkezdtek egészségügyi szolgáltatóként viselkedni: kórházakat, rendelőintézeteket és praxisokat vásárolnak fel. A kórházak a korábbi szerződéses viszony helyett inkább státuszba veszik a különböző szakorvosokat.

Miközben a Mount Sinaiban igyekeznek csökkenteni a rendkívül drága intenzív osztályos ellátást és általában a kórházi felvételek számát, jelentős összeget költenek az otthoni kezelés kibővítésére. – Sokkal olcsóbb kiküldeni orvosokat és nővéreket a betegekhez, az internet és a technológiai fejlődés pedig lehetővé teszi egy otthon fekvő beteg állapotának követését. Sürgős esetben gyorsan be tudunk avatkozni – hangoztatta Klein.

Az Egyesült Államokban évente több mint 113 trillió dollárt költenek egészségügyre. A szám valóban elképesztően nagy, de nem jelenti az, hogy ez rossz dolog – tette hozzá a több évtizedes kórházmenedzselési tapasztalatokkal rendelkező orvos. A gazdasági válság kihatott az egészségügyi kiadásokra, ugyanakkor látni kell, hogy az utóbbiak inflációs rátája a korábbi 8-9 százalékról az elmúlt két évben két százalék alá ment vissza – mondta.

Figyelemre méltónak nevezte, hogy a 65 év felettieknek állampolgári jogon járó MediCare program költségei is csökkenő tendenciát mutatnak, miközben az Egyesült Államokban naponta nyolcezer új jogosulttal nő a MediCare-t igénybe vehetők száma. A csökkenést a kevesebb kórházi befekvéssel, a nagyobb számú otthoni ápolással és a hatékonyabb gyógyszerhasználattal magyarázta.

Az orvosképzőt és kutatóintézetet is fenntartó Mount Sinai Hospital évente mintegy 600 millió dollárt költ kutatásra. – Mivel a technológiai fejlődés beláthatatlan, nem állítom, hogy az intenzív kutatómunka olcsóbb egészségügyet fog hozni. Viszont mindenképpen jobbat és hatékonyabbat – fűzte hozzá.

Az öregedő társadalommal, a növekvő várható életkorral kapcsolatos felvetésünkre Klein azt mondta, Amerikában e jelenségek nem úgy csapódnak le, mint Európában. A bevándorlás és a nagyobb népszaporulat miatt másként élik meg a demográfiai problémákat. Igaz, Amerikában nem feltétlenül az életkor határozza meg, hogy milyen orvosi beavatkozást végeznek el. A tengerentúlon sokan túl a nyolcvanon is bátran vállalkoznak nyílt szívműtétre, annyira bíznak az operációhoz használt fejlett technológiában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.