Teljes harckészültségbe helyezték az ukrán hadsereget

A kijevi kormány nem képes ellenőrizni a Doneckben kialakult helyzetet - ismerte el Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő szerdán a megyei adminisztrációk vezetőinek Kijevben megtartott értekezletén. Turcsinov rendkívül veszélyesnek minősítette a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében uralkodó állapotokat, egy orosz katonai beavatkozás veszélyéről beszélt, kiemelve, hogy az ukrán fegyveres erőket teljes harckészültségbe helyezték. Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint az ügyvivő államfő azt mondta: „Ma ebben a városban (Doneckben) a hatalom nem ellenőrzi a helyzetet, ahogy Donyeck megye egy részében sem.” Hozzátette, hogy Luhanszkban elfoglalták az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a főügyészség, a megyei állami hivatal épületét. Előző este sikerült megakadályozni, hogy elfoglalják a belügyi erők székházát. A megye más városaiban is hasonló a helyzet. Szerint Szlovjanszk városát teljes mértékben az Oroszországból érkezett "terror- és diverzáns csoportok" tartják ellenőrzésük alatt.

Turcsinov hangsúlyozta, hogy az említett két megyében az ukrán fegyveres erők nem képesek ellenőrizni a helyzetet. Tétlenséggel, ügyefogyottsággal, és helyenként árulással vádolta meg a helyi rendvédelmi erőket. Hangoztatta, ez a fő oka annak, hogy az ukrán hatóságok nem hatékonyak, és gyenge a tevékenységük eredménye. Ezt nehéz beismerni, de igaz – tette hozzá. Az elnök utasította a megyei kormányzókat, akadályozzák meg, hogy az események átterjednek Ukrajna középső és déli területeire.

Turcsinov szerdán Kijevben fogadta az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének egy küldöttségét. A találkozón azt hangoztatta, hogy a május 25-i soron kívüli ukrajnai elnökválasztás a végső szakasza lesz az új kijevi hatalom legalizálásának. A felek áttekintették a választások előkészületeit. Turcsinov ezzel kapcsolatban közölte, az új kijevi hatalom prioritása az, hogy az elnökválasztási kampánban nem engedi meg közigazgatási források felhasználását a választók befolyásolására, és nem avatkozik be a polgárok akaratnyilvánításába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.