A kijárási tilalom csak olaj volt a tűzre

Könnygázt és füstbombákat is bevetett a rendőrség a tüntetők ellen az amerikai Fergusonban.  Egy hete egy rendőr agyonlőtt egy fekete tinédzsert, és a Missouri állambeli városban azóta állandóak a tüntetések, több alkalommal lövések is eldördültek.  Éjjel egy rendőrautóra is rálőttek, egy embert kritikus állapotban szállítottak kórházba.

A kijárási tilalom sok tiltakozók felbőszített
A kijárási tilalom sok tiltakozók felbőszített
Lucas Jackson / Reuters

Az állam kormányzója, Jay Nixon éjszakai kijárási tilalmat hirdetett, de a tiltakozók ezzel is dacoltak."A rendőrök ezzel csak rontanak a helyzeten" - mondta egy helyi lakos a Reutersnek.

A kormányzó viszont azzal indokolta a lépést, hogy a békés tiltakozásra mindenkinek joga van, ám az éjszakai randalírozókat és fosztogatókat meg kell fékezni. Fegyverkeznek a helyi üzlettulajdonosok is, mert aggódnak a boltok biztonsága miatt.

A 18 éves fekete fiút, Michael Brownt múlt szombaton lőtte agyon egy rendőrjárőr. Sokan azonnal rasszista bűncselekményről beszélnek, de a körülményeket egyelőre vizsgálják. Egy videofelvétel szerint Brown nem sokkal korábban szivart lopott egy helyi üzletből és megfenyegette az eladót.

Egy FBI-ügynök jár házról házra a Brown-család lakása környékén, miközben civilek tiltakoznak a fiú halála miatt
Egy FBI-ügynök jár házról házra a Brown-család lakása környékén, miközben civilek tiltakoznak a fiú halála miatt
Lucas Jackson / Reuters

A járőr azonban erről nem tudott, nem ezért szólalkozott össze a fiúval, és nem ez vezetett a halálához - írja a BBC.

A fiunk nem volt tökéletes, ismerte el Brown édesanyja, de a család felháborítónak tartja, hogy ezzel akarják igazolni a tinédzser leginkább kivégzéshez hasonlítható meggyilkolását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.