A kereszténység kezd eltűnni a világból

A legnagyobb veszélyt a szélsőséges iszlám jelenti – állítja egy kedden kiadott jelentés, amely a Vatikán és személyesen Ferenc pápa támogatásával jelent meg.
Világvallásból kezd egyre inkább regionális vallássá válni a kereszténység – ez a fő megállapítása annak a jelentésnek, amelyet kedden hozott nyilvánosságra az Aid to the Church in Need (ACN) nevű katolikus szervezet. A jelentés szerint az elmúlt két év alatt hatról tízre nőtt azoknak az országoknak a száma, ahol a kereszténység képviselői szélsőséges üldöztetésnek vannak kitéve, és a vallási jellegű erőszakcselekmények 80 százalékát ellenük követik el szerte a világon.

A kereszténységre – hangzik a jelentés – a legnagyobb veszélyt a szélsőséges iszlám jelenti. Ennek ékesszóló példája volt, hogy tavaly 120 ezer keresztény menekült el az iraki Moszulból és Ninivéből a szunnita szélsőséges terrorszervezet, az Iszlám Állam tavalyi offenzívája elől, Nigériában pedig Maidiguriból, ahonnan a Boko Haram támadásai miatt mentek el.

Az Iszlám Állam ellen fegyvert ragadó keresztény önkéntesek júliusban Irakban. Kezdenek eltűnni
Az Iszlám Állam ellen fegyvert ragadó keresztény önkéntesek júliusban Irakban. Kezdenek eltűnni
STRINGER / Reuters

Bár fenyegetően lép fel a keresztényéggel szemben Észak-Korea és néhány más totalitárius rezsim is, a szélsőséges iszlám az oka, hogy már Irak, Szíria, Szudán és Nigéria is szerepel azok között az országok között, ahol a keresztények üldözésnek vannak kitéve. A listán eddig Kína, Eritrea, Észak-Korea, Pakisztán, Szaúd-Arábia és Vietnam volt rajta. Ami Szíriát illeti, Jean-Clément Jeanbart, a melkita katolikusok aleppói püspöke a jelentés előszavában többek között arról ír, hogy egyháza városi katedrálisát hatszor, az ő otthonát pedig tízszer érte bombatalálat a szíriai polgárháború négy és fél éve alatt. „Védtelenek vagyunk a dzsiháddal szemben. Nemsokára akár el is tűnhetünk" – fogalmazott a püspök.

Hogy évente hány keresztény veszíti életét vallási jellegű erőszakcselekmények miatt, az nem derül ki, a jelentés – amely mögött a Vatikán és személyesen Ferenc pápa is kiállt – legalábbis jótékony homályban hagyja azt az országot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, amely miatt Silvano Maria Tomasi bíboros két éve egy ENSZ-hez szóló üzenetben még azt állította, hogy évente százezer keresztény hal mártírhalált. Ez a szám sántít, az legalábbis biztosan nem igaz, hogy muzulmánok ölnek meg keresztényeket. Bár a Kongói Demokratikus Köztársaság tíz éven át tartó, 2000-2010 közötti polgárháborújában körülbelül négymillió ember halt meg, ott keresztények végeztek keresztényekkel – hívták fel a figyelmet a szkeptikusok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.