A katolikusoknak visszaadott ingatlanokat is vizsgálják

Az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) nyomozást indított a római katolikus egyháznak visszaszolgáltatott ingatlanok ügyében – közölte a Voceatransilvaniei román nyelvű hírportál. A hír igazolni látszik azoknak a félelmeit, akik precedenst láttak a Mikó-ügyben.
A portál birtokába jutott egy kimutatás, amelyet Szatmárnémeti város önkormányzata küldött meg az ügyészségnek az egyházaknak visszaszolgáltatott ingatlanokról. A 24 tételből álló lajstromon öt református ingatlan szerepel, a többi a katolikus püspökség, a Caristas vagy a Páli Szent Vince Szeretetleányai rend birtokába került a 2000–2009 közötti időszakban. Az épületekben a legtöbb esetben továbbra is valamilyen közintézmény, többnyire iskola működik, használatukért az önkormányzat bért fizet.

Az ügyben eljáró Fehér megyei DNA-fiók hasonló névsort kért a szintén Szatmár megyei Hadad (Hodod) és Aranyosmeggyes (Mediesu Auriu) önkormányzatától is – írja a portál megjegyezve, hogy a római katolikus egyház valóságos ingatlanimpériumra tett szert az elmúlt évek során. A cikk egyúttal felsorolja, hogy mennyit fizet Szatmárnémeti az egyháznak az egyes épületek használatáért: az összeg évi mintegy egymillió lejre (68,6 millió forintra) rúg.

2014 novemberében a ploiesti-i táblabíróság érvénytelenítette a sepsiszentgyörgyi, református Székely Mikó Kollégium épületének a visszaszolgáltatását, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az ügyben eljáró restitúciós bizottság tagjait. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke akkor veszélyes precedensről beszélt.

Úgy vélte, az ítélet megnyit egy kaput, „amelyen keresztül a hasonló módon meghozott visszaszolgáltatási döntések érvénytelenítését kérhetik”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.