galéria megtekintése

A karantén sem fékezheti meg az ebolajárványt

NOL

Az első ebola-krízis megfékezésében segédkező szakember szerint a járvány teljesen kontrollálhatatlanná vált, így a hagyományos módszerekkel már nem lehet megállítani, csupán a védőoltás hozhat kedvező fejleményeket.

A vírus '70-es évekbeli azonosításában részt vevő Peter Piot igen kritikusan nyilatkozott az ebola elleni küzdelemről. Mint azt a London School of Hygiene and Tropical Medicine vezetője egy oxfordi előadáson elmondta, nem lett volna nehéz kordában tartani a vírust, ha a helyszínen lévő szakemberek és az ENSZ időben reagált volna.

„Egy amúgy könnyen kezelhető betegség szabadult el most teljesen" – idézi a The Guardian Piot szavait, aki tagja volt annak a csapatnak, amely azonosította a '70-es évek rejtélyes zairei – most Kongói Demokratikus Köztársaság – járványának okát, és segített annak megfékezésében.

Reuters

 

Piot szerint az egészségügyi szervek által gyakran emlegetett taktika sem fogja megállítani a vírus terjedését: vagyis a betegek elkülönítése, kezelése, és a kapcsolati háló felkutatása sem állíthatja már meg a járványt. „Úgy néz ki, meg kell várnunk a vakcina kidolgozását, hogy meg tudjuk fékezni a járványt."

Jelenleg három védőoltást is tesztelnek az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. Az első eredmények legkésőbb december elején megszületnek, és ha „elfogadhatók", még karácsony előtt beoltják a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozókat – már amennyiben szeretnék. Hogy valóban hatásos-e a vakcina, csupán később derül ki, hiszen szakemberek szerint ezt csak akkor lehet kijelenteni, ha csökken a megbetegedések száma.

A Nyugat-Afrikából érkező utasok testhőjét már a panamai nemzetközi repülőtéren is ellenőrzik.
A Nyugat-Afrikából érkező utasok testhőjét már a panamai nemzetközi repülőtéren is ellenőrzik.
Reuters

„Ha a járványt mégsem tudjuk megfékezni a három leginkább érintett országban (Libéria, Sierra Leone és Guinea), egész biztos, hogy a környező országokba, Elefántcsontpartra, Bissau-Guineába és Maliba is átterjed a vírus" – mutatott rá Piot, aki optimistán nyilatkozott a kísérleti oltásokat illetően. Mint mondta, eddig biztatóak az eredmények, ám ha sikert érnek is el a kísérletek során, a vakcina tömeges előállítása újabb kihívást jelent majd.

A szakember az oxfordi előadáson többek között kitért a járvány anyagi vonzatára is. Ez egyébként is érzékeny téma, hiszen többen is kikeltek már amiatt, hogy a nemzetközi közösség financiálisan sem veszi ki a részét az ebola elleni küzdelemből.

A Debreceni Egyetem kéri az afrikai diákokat, hogy ne utazzanak haza

Az ebolajárvány terjedésére tekintettel arra kérik a Debreceni Egyetemen (DE) tanuló afrikai diákokat, hogy a közelgő őszi, illetve téli szünetben ne utazzanak haza, maradjanak Magyarországon – közölte rendkívüli sajtótájékoztatón pénteken az egyetem rektora. Szilvássy Zoltán hozzátette, a hazai oktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemre jár a legtöbb, összesen 740, az ebolajárvánnyal érintett afrikai országokból származó diák.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szeptemberben hozta létre azt az alapot, amelybe egy hónap alatt mindössze 100 ezer dollár érkezett – egyetlen donortól: Kolumbiától –, ám a közel 24 millió forintnak megfelelő összeg még egy orvoscsoport nyugat-afrikai útjának költségeit is alig fedezi.

Mint mondta, jó lenne, ha azok az országok, amelyeknek megvan rá a kapacitása, nem restellnének pénzügyi és logisztikai segítséget nyújtani a gyilkos kór megfékezése érdekében, amely több mint 4500 emberéletet követelt, a fertőzöttek száma pedig hamarosan meghaladja 9 ezret.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ENSZ egyéb szervezetei is gyűjtenek pénzt, ezeknél közel 400 millió dollárt gyűlt össze, ám ez közel sem elég a vírus megállításához.

Kofi Annan egykori ENSZ-főtitkár szintén elégedetlenségének adott hangot a közelmúltban. „Ha ez a krízis a világ másik pontján ütött volna ki, teljesen másként kezelték volna... Ha az ember igazán belegondol, a nemzetközi közösség akkor tért magához, amikor a vírus Amerikában és Európában is felütötte a fejét" – nyilatkozta a BBC-nek Kofi Annan.

Ebolagyanúval került kórházba egy beteg Koszovóban

Az eboláéhoz hasonló tünetekkel került kórházba csütörtök este egy koszovói férfi Pristinában – jelentette a Klan Kosova TV pénteken. Orvosai kijelentették: egyelőre nem bizonyított, hogy eboláról van szó, a szükséges vizsgálatok és elemzések még folynak. Hozzátették azonban, hogy a tünetek teljesen megegyeznek az ebolafertőzés tüneteivel. A beszámoló szerint a férfi mekkai zarándoklata alatt kerülhetett kapcsolatba a vírussal. A Balkánon eddig egy ebolagyanús haláleset történt, egy brit férfi halt meg Macedóniában, akiről korábban azt gyanították, hogy a vírus hordozója lehetett. A macedón hatóságok azonban laboratóriumi vizsgálatokkal kizárták az ebolát a halál lehetséges okai közül. Szerbiában ugyanakkor testhőmérséklet-mérést rendeltek el a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren az ebola által sújtott térségből Szerbiába érkező utasoknál, hogy az esetleges fertőzötteket kiszűrjék. Emellett felkészítő képzéseket tartottak azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik kapcsolatba kerülhetnek fertőzöttekkel – írja az MTI.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.