galéria megtekintése

Ha nem lehet kipuskázni, minek az érettségi?

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 21. számában
jelent meg.


Szőcs Levente, BUKAREST
Népszabadság

Évről évre egyre kevesebb végzős középiskolás vállalkozik az érettségire Romániában. Az idén már csak a 62 százalékuk jelentkezett vizsgára, és ezzel újabb negatívrekord dőlt meg.

Amióta 2011-ben az akkori oktatási miniszter, Daniel Funeriu kamerákat szereltetett fel a vizsgatermekben, az érettségire jelentkezők aránya rohamosan csökken. Nyílt titok volt korábban is, hogy az érettségin tömeges másolás folyik, de a kamerák által felfedett valóság minden várakozást felülmúlt.

A 15–24 év közötti korosztály ötöde inaktív: nem tanul, nem dolgozik. Sőt ezek 93 százaléka nem keres és nem fogadna el állást, ha felajánlanák neki

A nemritkán 90-95 százalékos vizsgaeredmények után olyan iskola is akadt, ahol a videofelügyelet bevezetése után egyetlen diák sem ment át. Országos szinten a sikeresen érettségizők aránya több mint harmadával – 75-ről 44,47 százalékra – zuhant vissza, 2012-ben pedig tovább csökkent 43,04 százalékra.

 

Tavaly a jelentkezők több mint fele tette le a vizsgát, de a végzősök negyede nem jelentkezett érettségire. Az idén a távol maradók aránya 38 százalékra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy nyolcvanezer diák érettségi bizonyítvány és mindenféle képesítés nélkül lépi át a nagykorúság küszöbét.

– Egyetlen mondatban összefoglalható, miért menekülnek a gyerekek az iskolától és a diplomától: rádöbbentek, hogy semmire se mennek az oklevéllel, ha nem áll mögötte a munkapiacon kamatoztatható tudás – mutatott rá Stefan Vlaston oktatáspolitikai szakértő, a színvonalas oktatásért küzdő Edu Cer egyesület elnöke.

Sztrájk - írja a táblára egy román tanár egy korábbi tiltakozás során. Most a diákok sztrájkolnak egyre nagyobb számban az érettségi ellen
Sztrájk - írja a táblára egy román tanár egy korábbi tiltakozás során. Most a diákok sztrájkolnak egyre nagyobb számban az érettségi ellen
Bogdan Cristel / Reuters

A minisztérium azt tervezi, hogy három-négy hónapos felkészítőket, februárban pedig pótérettségit szervez. Bár Remus Pricopie, a tárca vezetője maga is belátja, hogy ezeken a foglalkozásokon valószínűleg nem fognak sokan részt venni.

Stefan Vlaston meglátása szerint a romániai oktatási rendszer nem veszi figyelembe, hogy a diákok a képességeiket tekintve nem egyformák: mióta 2003-ban megszűntek a szakiskolák, a nyolcadik általános után a gyerek líceumba járt, „ha akart, ha nem, ha bírta, ha nem”. Vlaston szerint a katasztrofális érettségi eredmények csak most, a vizsgák tisztességes lebonyolítása nyomán tükrözik azt a drámai valóságot, amely a szakértők és az érdeklődő „laikusok” előtt évek óta ismert volt a hiteles nemzetközi ranglistákból.

Úgy véli, érdemi változást csak az oktatási rendszer gyökeres átalakításával lehet elérni: az oktatást a munkapiaci elvárásokhoz kell igazítani, létre kell hozni egy működő szakképesítési rendszert, és ösztönözni kell a korai pályaválasztást.

Kérdésünkre úgy becsülte: a reform körülbelül annyi időt emészthet fel, amennyi idő ráment a szakiskolai rendszer szétverésére – vagyis tíz-tizenöt évet, „ha most hozzáfognak”.

Fiatalok széles tömegei számára nemcsak a diploma, hanem a munka sem vonzó – derül ki az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS), a legjelentősebb romániai érdekvédelmi szervezet tanulmányából. A dokumentum szerint a 15–24 év közötti korosztály ötöde inaktív: nem tanul, nem dolgozik, és nem vesz részt valamilyen képzésben. Sőt ezek 93 százaléka nem keres és nem fogadna el állást, ha felajánlanák neki.

A 25–34 év közötti inaktívaknál valamivel jobb a helyzet: 17 százalékuk nem keres munkát, de adott esetben dolgoznának. Az utóbbi négy évben a román oktatási rendszer több mint 300 ezer olyan fiatal nagykorú munkanélkülit „állított elő”, akinek nincs semmilyen képesítése, és érettségi hiányában a továbbtanulási lehetőségei is korlátozottak.

Stefan Vlaston rámutatott egy másik jelenségre is: a nyolcadik általánost végzők körülbelül harminc százaléka nem iratkozott be középiskolába. Ezek a fiatalok legfeljebb képesítést nem igénylő munkát vállalhatnak, vagy a Romániában sokfelé dívó belterjes mezőgazdálkodással foglalkozhatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.