A Kalóz és a Zöld Levél verseng a választókért Izraelben

Csütörtök éjfélkor lezárult Izraelben a pártok jelentkezése a március 17-ei parlamenti választásra, amelyen a kneszet százhúsz képviselői helye a tét. A végeredmény szerint 26 párt, köztük a Kalózpárt és a marihuána legalizálásáért küzdő Zöld Levél párt adta le képviselőjelöltjeinek listáját – értesült az izraeli média.

Ezúttal is nagy lesz a versengés az 5 millió 881 ezer 696 szavazásra jogosult kegyeiért. A 26-ból – a Ynet, a Jediót Aharónot honlapja szerint – várhatóan csak 11 párt lépi át a tavaly márciusban kettőről 3,25 százalékra emelt választási küszöböt. 

A listaleadás előtti utolsó napokban lázas küzdelem folyt új „húzónevek" megszerzéséért. Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek sikerült a Likudhoz csábítania az Izraelben tisztességéről és szókimondásáról ismert Beni Begint, Menáhem Begin egykori likudos miniszterelnök fiát, aki évekkel ezelőtt visszavonult a politikától.

Médiaértesülések szerint Netanjahu a héten megpróbált választási szövetséget kötni a közvélemény-kutatások alapján kilenc mandátum megszerzésére esélyes centrista Kulanu pártot vezető Móse Kahlonnal, aki azonban nem fogadta el ajánlatát. Ha igent mond, akkor ez a szövetség ismét biztosította volna a Likud kormányalakítását.

A Munkapártból és Cipi Livni Tnua (Mozgalom) pártjából alakult balközép Cionista tábor bejutónak tekinthető első huszonöt helyén kilenc nő szerepel. Ezt a választási pártszövetséget egyszerre két vezető, Jichák (Buzsi) Herzog és Cipi Livni irányítja. Ha győznek, akkor – megállapodásuk szerint – két év után helyet cserélnek a miniszterelnöki székben.

A kneszetbe jutás küszöbének felemelését Avigdor Liberman külügyminiszter kezdeményezte a kicsiny arab pártok parlamenti kiebrudalásának alig titkolt vágyával. A próbálkozás visszafelé sült el: az arab pártok az ország történetében először egyesülve indulnak, és a felmérések szerint tizenkét helyet szerezhetnek, az eddigi legnépesebb parlamenti képviseletet nyújtva az Izrael mintegy húsz százalékát kitevő arab lakosságnak.

Jaír Lapid Jes Atíd (Van Jövő) Pártja szinte ugyanazokat indítja listáján, mint két éve, de nagy részüket valószínűleg nem lehet majd viszontlátni a kneszetben. Az előző választáson 19 mandátumot szereztek, a mostanin viszont várhatóan csak feleennyit fognak, ugyanis sokakban csalódást keltett Lapid pénzügyminiszteri ténykedése.

A legnagyobb veszteségeket várhatóan Liberman Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) pártjának kell majd elkönyvelnie. A felmérések szerint legfeljebb öt képviselőt tudnak bejuttatni a parlamentbe, de még az is lehet, hogy egyet sem, mert elbuknak az általuk megemelt küszöbben.

Az askenézi és a keleti zsidók ultraortodox pártjai ezúttal sem tettek egy nőt sem listájukra, de a háttérben a vallásos nők tömeges munkába állásával sokat változott a haredi, ultraortodox közösség is. Asszonyaik már annyira torkig vannak megszokott mellőzésükkel, hogy saját – egyelőre esélytelennek tartott – pártot alapítottak Bezhutan (Általuk) néven, amely mindenekelőtt a haredi nők helyzetének javítását követeli. 

Minden bizonnyal ismét kívül reked a kneszeten a megint induló, a marihuána legalizálásáért harcoló Zöld Levél párt, az előző választásokra megalakult közvetlen demokráciát követelő Kalózpárt és a helyi környezetvédő Zöld párt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.