A horvát elnök szerint nincs politikai nyomás a Hernádi-ügyben

Megalapozott a Zágráb megyei bíróság keddi döntése szerint a Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen beadott horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészségi (USKOK) vád – jelentette a horvát közszolgálati televízió (HRT) keddi internetes oldalán. Ivo Josipovic horvát elnök közölte, hogy nincs politikai nyomás az ügyben.

Sajtóértekezleten egy újságíró megkérdezte a horvát államfőt, hogy a bírósági döntés helybenhagyása hatással lehet-e a horvát kormány és a magyar olajipari cég, a Mol közötti megállapodásra a horvát olaj- és gázcégről, az INA-ról. Josipovic azt felelte, hogy a horvát bíróság teljesen független, tökéletes szakmai hozzáértéssel teszi a dolgát, és jelen pillanatban kevésbé fontos, hogy mit gondolnak minderről politikusok. „Az a lényeges, hogy jelenleg nincs és nem is lesz semmiféle politikai nyomásgyakorlás Hernádi úr ellen, sem pedig érdekében" - mondta a horvát elnök.

Az USKOK március 31-én emelt vádat Hernádi ellen, mivel szerintük tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy a Mol megszerezze a többségi irányítási jogokat az INA-ban.

A bírósági tanács Hernádi Zsolt ellen fogva tartást rendelt el és jóváhagyta az USKOK azon kérését is, hogy távollétében lehessen lefolytatni a bírósági tárgyalást.

Hernádi ügyvédje bejelentette, hogy fellebbezni fog a keddi bírósági ítélet ellen, míg az USKOK képviselője elégedettségét fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. Hernádi ügyvédei szerint a vád megalapozatlan és nincs jogi alapja annak sem, hogy Hernádiról távollétében döntsön a horvát bíróság. A védelem kérte, hogy töröljék el a vizsgálati fogságra vonatkozó döntést is, amelyet a bíróság a szökés veszélye miatt rendelt el.

Hernádi ellen Magyarországon pótmagánvád alapján zajlott eljárás hasonló vádak alapján. Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék május 26-án megszüntette az eljárást a Mol elnök-vezérigazgatója ellen a nemzetközi kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt indított büntetőperben, a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól pedig felmentette.

A pótmagánvádló, Bánhegyi Ilona, aki korábban a Mol vezető jogtanácsosa volt, azt követően indított eljárást, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította a feljelentését, amit a Legfőbb Ügyészség is jóváhagyott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.