A Hóman-szobor készül, de a kormány számára sem példakép

A Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén Lázár János és Balog Zoltán miniszter is egyértelművé tette, hogy a kormány tagjai számára nem példakép az antiszemita Hóman Bálint. A kormány ugyanakkor kíváncsi arra, mit szólnak a zsidó szervezetek a Szabadság téren felállítandó „szovjet megszállási” emlékmű ötletéhez. Balog örülne, ha a vitákat előre lefolytatnák.
A zárt ajtók mögött rendezett, a tervezettnél hosszabb – mintegy három órán át tartó – tanácskozás után Latorcai Csaba helyettes államtitkár számolt be az elhangzottakról. (Lázár Jánosnak el kellett sietnie a miniszterelnökhöz. Visszatért ugyan, de az újságírók főleg a déli határon épülő kerítésről kérdezték).

A helyettes államtitkár szerint oktatási kérdésekben „gyümölcsöző együttműködés" alakult ki a kormány és a zsidó szervezetek képviselőiből alakult szakmai munkacsoport között. A holokauszt és a zsidóság témakörében államilag finanszírozott továbbképzés indul pedagógusoknak.

A magyarországi zsidóság biztonsági helyzete nem romlott – ismertetett egy újabb napirendi pontot Latorcai. Tárgyaltak az elhagyatott zsidó temetőkről is: a kormány foglalkozni fog azzal, milyen források szükségesek a temetők rekonstrukciójához. A Sorsok Háza ezúttal nem került szóba.

Annál forróbb téma Hóman Bálint ügye. Székesfehérváron – állami támogatással – szobrot készülnek emelni a Horthy-korszak antiszemita kultuszminiszterének. Latorcai Csaba emlékeztetett rá, hogy civil kezdeményezésről, nem pedig kormányzati döntésről van szó. A Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is világossá tette, hogy a kormány tagjai nem tekintik példaképüknek Hóman Bálintot.

Latorcai szükségesnek tartaná, hogy a Magyar Tudományos Akadémia is állást foglaljon Hóman személyéről. Igaz: nem derült ki, hogy az MTA állásfoglalása mennyiben befolyásolná a kormány mozgásterét.

Heisler András, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) elnöke hangsúlyozta, ha formálisan nem is, a kormánynak felelőssége van abban, hogy egy ilyen embernek ne legyen szobra Magyarországon. Minden rossz döntést meg lehet változtatni – jelentette ki a Mazsihisz vezetője, utalva rá, hogy a baloldal tiltakozása ellenére a székesfehérvári önkormányzat jóváhagyását adta a Hóman-szobor felállításához.

Bár a téma a sajtótájékoztatón nem jött elő, több résztvevő egybehangzó állítása szerint Balog Zoltán kitért arra a kezdeményezésre is, amely szerint a Szabadság téren létre kellene hozni a „szovjet megszállás" emlékművét. Balog arra kérte a zsidó szervezeteket, nyilvánítsanak véleményt az ötletről. A miniszter úgy vélte, örvendetes lenne, ha egy emlékműről végre nem a felállítása után, hanem annak előtte folytatnák le a vitákat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.