galéria megtekintése

Amerika a házasság tavaszát ünnepli

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 19. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

Arkansas nem egyszerűen egy újabb állam azok sorában, ahol mostantól házasodhatnak az egynemű párok - hiszen itt a lakosság és a döntéshozók döntő többsége is őskonzervatív. Ha itt is lehet, akkor nemsokára mindenütt? Az biztos, hogy USA egyre több tagállama teszi lehetővé a melegek házasságát.

Éltek az eséllyel: Amanda Boyd és Narkisha Scott egybekelt Arkansas fővárosában, Little Rockban
Éltek az eséllyel: Amanda Boyd és Narkisha Scott egybekelt Arkansas fővárosában, Little Rockban
Jacob Slaton / Reuters

Kristin Seaton és Jennifer Rambo azonnal autóba ült, amint megtudta, hogy egy arkansasi bíró az állam alkotmányával ellentétesnek nyilvánította a melegházasság tilalmát. A két fiatal nő tudta: ez azt jelenti, végre egybekelhetnek.

Közel kétszáz kilométert utaztak, és hajnali kettőkor érkeztek meg a megyei hivatalhoz, hogy reggel elsőként folyamodhassanak házassági engedélyért. Tíz évvel ezelőtt a déli, konzervatív állam lakói népszavazáson döntöttek az azonos neműek házasságát tiltó alkotmánymódosításról. Ám a bíró május 9-i döntése szerint ez sérti az esélyegyenlőséget és a diszkrimináció tilalmát.

 

Reggelre már tíz pár várt házassági engedélyre. Ám a nyitásra érkező hivatalnok közölte: nem tudja, kiadhatja-e a házassági engedélyeket. Az elmúlt egy évben ugyanis Amerika-szerte sorban hoztak a bírók hasonló ítéleteket, ám az engedélyek kiadását több államban egészen addig felfüggesztették, amíg a fellebbviteli bíróságok nem hagyták azt jóvá.

„Sírva jöttünk ki” – mondta a 26 éves Kristin és a 27 éves Jennifer egy helyi lapnak, amikor a bizonytalanság miatt az irodavezető őket is elküldte. Ám hamarosan megérkezett a megyeháza másik munkatársa, aki leteremtette beosztottját, és kiadta a házassági engedélyeket.

A két fiatal azonnal, az épület előtti járdán összeházasodott.

Cory Booker megválasztott szenátor személyesen tette fel a nagy kérdést New Jersey államban
Cory Booker megválasztott szenátor személyesen tette fel a nagy kérdést New Jersey államban
Adam Hunger / Reuters

„Történelmi pillanat” – bizonygatták a tévékameráknak, hiszen tudták: Arkansas az első az úgynevezett „Biblia-övezethez” tartozó, vallásos államok közül, ahol összeházasodhatnak az azonos nemű párok. Az államban egyébként a közvélemény erőteljesen ellenzi a melegházasságot, ám a döntést meghozó Chris Piazza bíró úgy érvelt: ez a polgári szabadságjogokért folytatott harc része.

Ez pedig mélyen érinti a helyieket, az AP helyszíni riportja szerint a melegjogok támogatói gyakran idézik fel, hogy 1957-ben szövetségi fegyvereseknek kellett bekísérniük kilenc afroamerikai diákot egy Little Rock-i középiskolába, mert az akkori kormányzó nem volt hajlandó beengedni őket oda. Az iskola deszegregálásához Eisenhower elnök közbelépése kellett.

(Pénteken az arkansasi legfelsőbb bíróság mégis felfüggesztette a házassági engedélyek kiadását, egészen addig, amíg meg nem születnek a fellebbviteli ítéletek. Ám hétfő és péntek között 450 egynemű pár kötötte össze az életetét, az ő házasságuk továbbra is érvényes.)

Az elmúlt egy évben viharos gyorsasággal nőtt azoknak az amerikai államoknak a száma, ahol lehetővé tették a melegházasságot: ma 17 állam és a főváros, Washington tartozik ide. Csupán négy nappal az arkansasi ítélet után, múlt kedden egy idahói bíró is alkotmányellenesnek mondta ki a meleg és leszbikus párok házasságának tilalmát.

Sorban álló párok Arkansas illetékes hivatalában
Sorban álló párok Arkansas illetékes hivatalában
Jacob Slaton / Reuters

Számos további államban is eltörölték a korábbi korlátokat, de a fellebbezési szakasz befejeztéig itt házasodni még nem lehet. Legalább harminc államban összesen közel hetven per folyik épp, amely a melegházasság lehetővé tételét célozza. A CNN emlékeztet: egy évtizeddel ezelőtt még szinte sehol sem kelhettek egybe az azonos nemű szerelmesek.

Olyan sok a folyamatban lévő bírósági ügy a témában, hogy szakértők szerint szinte biztos, hogy akár már 2015 nyarán ismét az alkotmánybíróságként is funkcionáló legfelsőbb bíróság elé kerül a kérdés.

Az aktivisták által a „házasság tavaszának” nevezett folyamatot egyébként épp a legfelsőbb bíróság két tavalyi döntése gyorsította fel. Az egyik hatályon kívül helyezte azt az 1996-os (Bill Clinton által aláírt) törvényt, amely szerint házasság csak férfi és nő között jöhet létre. Ez a törvény gyakorlatilag megvonta a szövetségi kedvezményeket azoktól az azonos nemű pároktól, akik egyébként legálisan házasodtak össze egy azt engedélyező államban.

A tavalyi döntés ezt eltörölte, így ma már például örökölhetnek egymás után és családi adókedvezményt is igénybe vehetnek az azonos nemű párok.

Aktivisták a legfelső bíróság előtt Washingtonban - lesz mindent eldöntő ítélet?
Aktivisták a legfelső bíróság előtt Washingtonban - lesz mindent eldöntő ítélet?
James Lawler Duggan / Reuters

A másik döntés – igaz, „csak” eljárásjogi alapon – legalizálta a melegházasságot Kaliforniában. Olyan határozatot tehát nem hozott a testület, amely az egész Egyesült Államokra nézve érvényes lett volna. Ám ha a legfelsőbb bíróság tagjai úgy érzik, kollégáik szerte az országban támogatják a melegházasságot, akkor könnyebben megteszik ezt a nagy lépést, írja szerkesztőségi véleményében a The New York Times.

A döntések erre utalnak: az említett két legfelsőbb bírósági döntés óta 11 alacsonyabb szintű ítélet született az ügyben. Ezek kivétel nélkül (még a republikánus többségű államokban is) az azonos nemű párok egyenlősége mellett álltak ki. Legtöbbjük a legfelsőbb bíróság érvelését használta fel, mely szerint a tiltás az azonos nemű párokat és gyermekeiket másodrendű állampolgárokká teszi, ok nélkül.

A jogszabályok változása egybeesik a közvélemény radikális fordulatával: a Pew kutatóközpont felmérése szerint 2004-ben az amerikaiak 60 százaléka ellenezte a melegházasságot, míg 31 százalék támogatta. 2012-ben már csak 43 százalék ellenezte, és 47 százalék támogatta. A 30 év alattiaknak 65 százaléka támogatja az azonos neműek egybekelését.

A közvélemény változása késztethette Barack Obama elnököt is arra, hogy még a 2012-es választási kampányban vállalja a kockázatot, és kijelentse, hogy támogatja a melegházasságot. Később kiderült: ezzel nem veszített szavazatokat. Tanácsadói később úgy emlegették: ez volt a bomba, „amely nem robbant fel”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.