Megtagadták a temetést egy roma csecsemőtől

A francia hatóságok nem biztosítanak sírhelyet egy roma csecsemőnek. A polgármester szerint helyhiány miatt az adófizetőké az elsőbbség.

A Párizstól délre fekvő Champlanban egyre nagyobb a felháborodás, mivel továbbra sem tudni, hogy hova temetik el azt a csecsemőt, aki karácsonykor halt meg bölcsőhalálban – írja a BBC. A Le Parisiennek nyilatkozó városi polgármester, Christian Leclerc szerint nincs elég hely a városi temetőben, így kénytelenek az adófizető állampolgároknak elsőbbséget adni.

A december 25-én elhunyt kislány családja egy champlani táborban lakik. Egy roma jogvédő szervezet szóvivője szerint a döntés rasszista, megbélyegző és idegengyűlöletről árulkodik.

Érthetetlennek nevezte a történteket a közeli Wissous polgármestere is, aki felajánlotta, hogy a temetést tartsák a városban. „Mindenkinek joga van a tisztességes temetéshez" – mondta Richard Trinquier, aki polgármesteri teendői mellett orvosként dolgozik, és korábban kezelte az elhunyt csecsemő édesanyját. Az elképzelések szerint a halott kislányt hétfőn helyezik örök nyugalomra.

Franciaországban jó ideje igen szigorúan járnak el a Kelet-Európából érkező roma bevándorlókkal szemben. Gyakran számolják fel a táboraikat – ahol becslések szerint a Franciaországban élő 20 ezer roma többsége lakik –,  és évente több ezer embert utasítanak ki az országból. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.