A határra vezényelheti hadseregét Szlovénia

Szlovénia a hadsereg bevetését tervezi határain, hogy a katonaság segítséget nyújthasson a rendőrségnek a migránsáradat irányításában - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfőn Ljubljanában tartott sajtótájékoztatóján.
A hadsereg határra vezénylését ugyanakkor a késő este folyamán még engedélyeznie kell a parlamentnek.

Cerar jelezte, hogy a hadsereg felhatalmazása három hónapra szól. "Ez nem hadművelet. A katonaság mindössze segíti a rendőrséget a határok őrzésében és a menekültáradat irányításában, hogy a migránsok a regisztrációs pontokat használják a zöldhatár helyett" - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök úgy véli: az Európai Uniónak (EU) ki kell állnia értékei mellett, és védelmet kell nyújtania a menekülteknek, ugyanakkor meg kell védenie határait is az ellenőrizetlen migránsáradattal szemben. Emlékeztetett, hogy ez a lényege a macedón-görög határon felállított második védvonalnak, amely megállítja az illegális bevándorlást.

Utalt arra, hogy a kezdeményezést a visegrádi országok vezetői és az Unióban elnöklő Hollandia is támogatta.

"Kulcsfontosságú volna, hogy az EU megvédje külső határait Görögországban, de ez egyelőre nem működik, mint ahogy a Törökország és EU közötti megállapodás sem" - mutatott rá. A menekültek azonosítása és regisztrációja egyedül csak Macedóniában bizonyított a gyakorlatban - vélekedett.

A cél megvédeni a schengeni övezetet, mert a határok lezárása az EU-n belül óriási gazdasági károkat okozhat, de Schengen bukásához és az EU széteséséhez is vezethet - figyelmeztetett.

Cerar közös európai megoldást sürget a migrációs válság kezelésére, mert szerinte a balkáni útvonalon fekvő országok között komoly konfliktusokhoz vezethet a kialakult helyzet, amit minden áron el kell kerülni.

"Szlovénia szolidáris a menekültválság kezelésében, de egyúttal meg kell védeni nemzeti érdekeit" - húzta alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.