A Hamász elutasította a tűzszüneti javaslatot

A Hamász elutasította az egyiptomi tűzszüneti javaslatot - jelentette az izraeli sajtó egyiptomi, palesztin és izraeli forrásokra hivatkozva. Kairó a 2012-es megállapodás életre keltését szeretné, amibe Izrael már belement.
Az egyiptomi vezetés azt javasolta, hogy mind Izrael, mind a palesztinok negyven órára függesszék fel a harcokat, ami után kidolgoznák egy széleskörű tűzszünet alapjait, de a Hamász elutasította ezt az ajánlatot.

A javaslatot már több napja átadta az egyiptomi titkosszolgálat Musza Abu Marzuknak, a Hamász politikai hivatala elnökhelyettesének, aki a katonai szárnnyal folytatott megbeszélést követően visszautasította azt. Kairó szerint a szervezetnek vállalnia kell a felelősséget döntéséért.

A Gázai övezet elleni izraeli hadművelet, a Protective Edge hatodik napja egy kommandósakcióval, s az izraeli területek elleni palesztin rakétacsapásokkal kezdődött. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint hajnalban a kommandósok sikeresen felszámolták a Hamász egyik rakétaindító állását, amelyről a nagy hatótávolságú rakétákat indították. A radikális palesztin szervezet ugyanakkor azt közölte, hogy fegyvereseik megakadályozták az izraeli kommandó partraszállását.

Izrael kétszáz gázai célpontot lőtt az elmúlt huszonnégy órában. A többi között ötvenhárom föld alatti kilövőállomást, tizenegy rakétakészítő-műhelyt és raktárt, kilenc Hamász parancsnokságot és öt kiképzőtábort. Vasárnap reggel az izraeli hadsereg telefonon és más eszközökkel is felszólította az övezet északi részének lakóit, hogy hagyják el otthonaikat a várható katonai akciók idejére. Szombaton Gázából 129 rakétát lőttek Izraeli területre, ezek közül kilencet megsemmisített a Vaskupola rakétavédelmi rendszer.

Izrael déli és középső részén reggel hatkor rakétaveszélyt jelző légiriadóra ébredtek az emberek. A Hamász következetesen az izraeli hírműsorokhoz időzíti nagyobb támadásait. Jeruzsálemben még az esti légiriadó idején elhunyt szívrohamban egy 74 éves amerikai turista és többen megsebesültek, mert elestek, miközben az óvóhelyre siettek. A szombat esti három libanoni rakétacsapás nyomán a polgári védelem elrendelte az óvóhelyek megnyitását az ország északi határánál.

Szombaton két, a Gázai övezetből kilőtt rakéta Ciszjordániában ért földet, az egyik Hebron város lakott övezetében. Az izraeli hadsereg biztonsági előírásokat vezetett be itt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.