Halálba menekülnek a kínai főtisztek

Egy hónapon belül három magas beosztású katona végzett magával Kínában - írta saját forrásaira hivatkozva a South China Morning Post című hongkongi lap pénteken.
A lap értesülése szerint a legutóbb ismertté vált eset a 54 éves Csen Csie öngyilkossága. Csie a déli hadszíntér-parancsnokság politikai biztosa volt. Holttestére augusztus elején találtak rá a laktanyában, halálát altató-túladagolás okozta. Temetése szombaton lesz Sencsenben.

Csen öngyilkosságának okáról a nyilvánosság előtt nem ismertek részletek, de úgy tudni, egy nappal az előtt végzett magával, hogy előléptették volna. Az ismert tábornok 15 éves korában lett katona, 1997-ben fontos szerepe volt Hongkong átadási ünnepségének megszervezésében.

Szintén augusztus első felében követett el öngyilkosságot a déli hadszíntér-parancsnokság nankingi bázisán dolgozó társadalmi kapcsolatokért felelős tiszt, ő egy hídról ugrott a Jangce folyóba.

A múlt héten a haditengerészet egyik pekingi komplexumáról vetette a mélybe magát Li Fu-ven főezredes, a logisztikai igazgatási központ igazgatója.

A hongkongi lap helyi katonai elemzője szerint feltételezhető, hogy a közelmúlt intenzív korrupcióellenes fellépéseinek, a hadsereget is átszövő korrupciós hálók felgöngyölítésére tett törekvéseknek lehet közük a történtekhez.

Sok leleplezett esetben derült ki például, hogy a hadsereg kötelékében szolgálóknak közvetlen kapcsolatuk volt ingatlanfejlesztőkhöz - állapította meg Liang Kuo-liang.

Az elmúlt időszakban több, a legfelsőbb szinteket érintő korrupciós ügyet lepleztek le, és egykori befolyásos katonavezetőknek kellett bíróság elé állniuk.

Márciusban a Központi Katonai Bizottság úgy határozott, hogy a hadseregben és a szintén hozzá tartozó rendőri egységen belül három év alatt fel kell számolni a fizetett szolgáltatások rendszerét. Ennek következtében például a katonai laktanyák és raktárak a jövőben nem lesznek bérbe adhatók.

A kínai honvédelmi vezetés korábban már kinyilvánította, a vesztegetés elleni harc "élet-halál kérdése" a hadsereg számára. Mint fogalmaztak, a korrupció a legsúlyosabb fenyegetés, amivel a kommunista pártnak szembe kell néznie, és amely egyúttal "megöli a hadsereg harckészültségét".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.