A "gyermekrabló" norvégok ellen tüntettek Bukarestben

Mintegy kétszázan tüntettek szombaton Norvégia bukaresti nagykövetsége előtt az ellen, hogy a skandináv állam gyámhatósága "nevetséges okokra hivatkozva elkobozta" egy norvég-román házaspár 5 kiskorú gyermekét.
A tiltakozó megmozdulást az apa, Marius Bodnariu fivére szervezte.

- Ezúton fel akarjuk hívni a figyelmet a norvégiai gyermekjogvédő hatóság, a Barnevernet visszaéléseire... Az idézőjeles jogvédő módszerekkel családokat tesznek tönkre - nyilatkozta Daniel Bodnariu. A tiltakozók angol nyelvű plakátokkal vonultak Norvégia bukaresti nagykövetsége elé, és közösen imádkoztak.

Daniel Bodnariu a sajtóhoz eljuttatott közleményében részletesen leírja, hogyan vitték el november 15-én a fivére és a sógornője, Ruth gyermekeit. Állítása szerint a gyámhatóság teljesen alaptalanul, vallási okokból lépett fel a Philadelphiai Pünkösdi Egyházhoz tartozó szülők ellen, mert keresztény módra nevelik a gyerekeiket.

Az ügy a bukaresti parlamentben is terítékre került. Vasilica-Steliana Miron liberális párti (PNL) szenátor meginterpellálta Lazar Comanescu külügyminisztert, és kérte, a román diplomácia vessen be az oslói kormánynál minden lehetséges eszközt, hogy a "mártír Bodnariu család" ismét egyesülhessen. A szenátor asszony egyébként úgy tudja, a norvég gyámügy azért "vert szét" egy keresztény családot, mert az egyik kislány vallásos verset mondott egy óvodában.

A valódi ok nem ismert. Az ügyről beszámoló román sajtótermékek szerint a szülők vallási fanatizmusa volt a hatósági intézkedés oka. Mások tudni vélik, hogy a két iskolás korú gyerek a tanítóknak bevallotta, hogy otthon testi fenyítésben részesítik. Daniel Bodnariu a StopBarnevernet.com honlapon közzétett "panaszában" azt állítja, hogy testvére és sógornője "a legnagyobb szeretettel és gondoskodással" nevelte a gyermekeit. Ugyanakkor megemlíti - mint káros gyakorlatot -, hogy az iskolában kioktatják a diákokat: jelezzék, amennyiben otthon bántalmazzák őket, vagy házimunkát végeztetnek velük.

A román külügyminisztérium a Stiripesurse.ro portál kérésére adott válaszában közölte: az oslói román nagykövetség kiemeltként kezeli a Bodnariu család ügyét. A kommünikéből kiderül: a külügyminisztérium túl sokat diplomáciai eszközökkel nem érhet el, hiszen a kérdésben a norvég igazságszolgáltatás az illetékes.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.