A függetlenségre szavaztak a katalánok

Elsöprő többséggel voksoltak a függetlenség mellett a katalánok a vasárnap tartott alternatív népszavazás során. Az urnák elé járult katalánok 80 százaléka szakadna el Spanyolországtól, ha tehetné.
„Kiérdemeltük a népszavazás jogát... Katalónia ismét megmutatta, hogy saját magát akarja kormányozni" – nyilatkozta tegnap Artur Mas katalán kormányfő, aki hatalmas sikerként könyvelte el a nem kötelező érvényű alternatív népszavazás eredményét.

A tegnapi voksolás az elmúlt hetek feszültsége ellenére komolyabb fennakadás nélkül zajlott. A 7,5 milliós autonóm régió 6,2 millió választásra jogosult polgára közül több mint kétmillióan járultak az urnákhoz, 32 százalékos részvételi arányt produkálva. A szavazólapon két kérdésre kellett választ adniuk: „Szeretné-e, hogy Katalónia állam legyen?", „Szeretné-e, hogy független állam legyen?".

JOSEP LAGO / AFP

Az El País spanyol napilap beszámolója szerint az emberek 80,72 százaléka felelt igennel mindkét kérdésre, míg 10,11 százalék voksolt igennel az első kérdésre, és nemmel a másodikra. A választók mindössze 4,55 százaléka ikszelt be nemet mindkét kérdésre. Az eredmények még módosulhatnak, mivel egyes szavazóhelyiségek néhány napig még nyitva tartanak.

Az alternatív népszavazást azért is könyvelte el minden függetlenségpárti szervezet és párt sikerként, mert még napokkal a nagy nap előtt sem volt biztos, hogy megtarthatják a véleménynyilvánító népszavazást. A spanyol kormány ugyanis kétszer is megtámadta a folyamatot – mondván, referendumot csak minden választásra jogosult spanyol állampolgár bevonásával lehet tartani –, az alkotmánybíróság pedig mindkétszer felfüggesztette azt. Ennek értelmében a katalán vezetésnek ki kellett hátrálnia a szervezés mögül, amelyben végül önkéntesek segítettek.

Tegnap azért így is többen panasszal éltek, és a szavazás lebonyolításában vállalt szerepéért feljelentették többek között Artus Mast, valamint kérték, hogy üríttessék ki a szavazásra használt középületeket. Ezt végül nem tették meg, ám az ügyet jelenleg is vizsgálják.

A madridi vezetés mindeközben politikai propagandának minősítette az alternatív népszavazást, amely kormányzati források szerint „antidemokratikus, szükségtelen és semmilyen jogi következménnyel nem bír". Mas azonban minden fórumon győzelemről beszélt, és hangsúlyozta, hogy Madridnak ideje felkészülni, mert ez megnyitotta az utat egy valódi népszavazás előtt. Ezt megelőzően azonban fel akarja újítani a párbeszédet Katalónia és Madrid között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.