A franciák kiakadtak Sarkozy pártjának új nevén

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) Köztársaságiakra (les Républicains) változtatta nevét. Az új pártnevet és logót a tagság 83 százaléka szavazta meg, de a franciáknak egyáltalán nem tetszik.

A változás heves vitát váltott ki. A kritikusok azzal érveltek, hogy a Franciaország egészében véve köztársasági. A névváltásról még május elején döntöttek, azt a pártkongresszus csak most hagyhatta jóvá.

Az új pártnévvel maga Nicolas Sarkozy állt elő, akiről úgy tartják, hogy újra ringbe száll a francia elnökségért 2017-ben. Egy közvélemény-kutatás szerint azonban a lakosság hetven százaléka és az UMP szimpatizánsok 40 százaléka is úgy gondolja, egyik francia pártnak sincs joga viselni a köztársasági nevet. Voltak, akik a bíróságon is megtámadták a tervet, azzal érvelve, hogy a forradalomnak köszönhetően minden francia állampolgár köztársasági, nem csak azok, akik Sarkozyre szavaznak. A bíróság azonban – számol be a BBC – elutasította kérelmüket. Az exállamfő a maga részéről azt mondta, a névváltoztatással mindenkit meg akarnak szólítani, akit aggaszt a köztársaság napról napra megfigyelhető leépülése.

Az UMP 2002-ben több jobbközép pártból jött létre Jacques Chirac akkori elnök vezetése alatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.