A franciák is találtak roncsokat

Ausztrália, Kína után vasárnap Franciaország is jelezte, hogy a műholdjai a Malaysia Airlines két hete eltűnt járatának a becsapódására utaló roncsokat észleltek az Indiai-óceánon.

Maláj hatósági bejelentések szerint a franciák már átadták a délkelet-ázsiai ország hatóságainak a roncsokról szóló felvételeket, amelyeket azonnal továbbították a mentőakciót irányító Ausztráliának.

Egy névtelenséget kérő maláj tisztségviselő elmondása szerint a franciák pénteken észlelték a roncsot, 930 kilométerre északra attól a területtől, ahol korábban egy ausztrál és szombaton egy kínai műhold is kiszúrt egyet-egyet. Mivel a felvételek meglehetősen életlenek, azt is nehéz megállapítani, mekkora a rajtuk szereplő tárgy, de a tisztségviselő elárulta, körülbelül 22 méter hosszú és 13 méter széles lehet

Későbbi francia külügyminisztériumi bejelentések szerint nem fényképfelvételekről, hanem a műholdak által regisztrált radarvisszhangokról van szó. Ezeknek a tanúsága szerint a nyugat-ausztráliai Perthtől 2500 kilométerre nyugatra van valami.

A maláj nemzeti légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370 jelzésű járata, egy Boeing 777-es repülőgép március 8-án tűnt el a radarokról 239 emberrel a fedélzetén. Minden jel szerint eltérítették, és mivel a kommunikációs csatornáit elvágták a földi irányítással, csak feltevések lehetnek, illetve a hajtómű jelzéseiből lehet következtetni arról, mi történhetett vele a nagy nyugati kanyar után, amelyet az eltűnésekor bevett. Ekkor még nyolc óra repüléshez elég üzemanyag volt rajta. Hajtóműve az utolsó jelet az üzemanyag elfogyása körüli időpontban adta le.

A kutatás déli határzónája a Perthtől 2500-3000 kilométerre nyugatra lévő terület az Indiai-óceánon. Ebből az ausztrálok március 17. óta 518 ezer négyzetkilométernyit vizsgáltak át.

Az MH370-esen lévő 227 utasból a legtöbben, 154-en kínaiak voltak. Az ő hozzátartozóik most már egyre kétségbeesettebben és ingerültebben fogadják a roncsokról szóló, újabbnál újabb információkat, a maláj hatóságokat vádolva a semmiféle konkrétumot és kapaszkodót kínáló helyzet kialakulása miatt. És van, aki még mindig reméli, hogy az MH370 biztonságban landolt valahol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.