A francia túravezetőt is lefejezték

Huszonnégy órával azután, hogy állampolgára kivégzésével megfenyegették a francia kormányt, az algériai szélsőségesek már le is fejezték Hervé Gourdel túravezetőt. A kegyetlen gyilkosságról készült felvételt az interneten tette közzé az Iszlám Államnak (IS) hűséget esküdő szélsőséges algériai szervezet – írja a BBC.

A Jund al-Khilifa (A kalifa katonái) iszlamistái szerdán megmutatták a világnak, hogy fenyegetésüket komolyan kell venni. Egy kedden közzétett videóban megüzenték, hogy amennyiben Franciaország 24 órán belül nem függeszti fel az Iszlám Állam iraki állásai elleni légicsapásokat, lefejezik Hervé Gourdel francia állampolgárt. Az ügy kapcsán megszólaló Francois Hollande francia elnök azonban már akkor világosan közölte, hogy Párizs nem enged a zsarolásnak. A dzsihádisták pedig betartották ígéretüket. 

Mint azt korábban megírtuk, az 55 éves nizzai férfit vasárnap este rabolták el az Algírtól 110 kilométerre található Tizi-Uzuban. A természet és a fotózás szerelmese szombaton turistavízummal érkezett az észak-afrikai országba, és algériai barátaival faházat bérelt egy településen Tizi-Uzu és Buira városok között. Az egész csoportot elrabolták a szélsőségesek, de az algériaiakat utóbb elengedték.

A BBC beszámolója szerint az IS-nek hűséget esküdő szervezet tagjai elmondták, hogy az Irak és Szíria területén mind nagyobb területet ellenőrzésük alá vonó szélsőségesek utasítására cselekednek, és minden olyan ország állampolgárát megtámadják, amely részt vesz az IS elleni harcban. 

Manuel Valls kormányfő azonban a keddi zsaroló videó közzététele után leszögezte, hogy Párizs nem tárgyal a szélsőségesekkel. „Ez a terrorizmus álnoksága, hogy zsarolni próbál, halállal fenyeget. Ha engedünk, ha egy picit is meghátrálunk, megadjuk neki ezt a győzelmet" – jelentette ki a kormányfő az Europe 1 kereskedelmi rádiónak Németországból adott interjúban, ahol azt is elmondta, hogy folytatják a légicsapásokat. Ennek ellenére biztosította a közvéleményt arról, hogy a kormány mindent megtesz a férfi kiszabadításáért.

Szakértők azonban már kedden sem kecsegtettek sok jóval, és a félelmek végül beigazolódtak. Az algériai szélsőségesek ugyanolyan kegyetlen módon végeztek Gourdellel, mint az IS a két amerikai újságíróval, James Foleyval és Steven Sotloff-fal, illetve David Haines brit segélymunkással.

Hervé Gourdel 1987-ben hozta létre a dél-franciaországi Saint-Martin-Vésubie-ben nyári hegyi túrákat szervező irodáját. Többek között a marokkói Atlasz hegységbe szervez kirándulásokat.  

„Mindig is ezeket a csodálatos tájakat szerettem volna a szemem előtt látni. A marokkói Atlasz hegységben képeztem magam. Szerettem volna magammal hozni az ott élő emberek képét" – magyarázza a férfi a internetes oldalán látható bemutatkozó videójában. „A túravezetői diplomának köszönhetően távol az irodák világától, hegymászásból, síelésből, vízesések látogatásából és a hegyekről való mesélésből, a lelkesedés és ezen tudás átadásából tudok megélni" – tette hozzá nepáli és jordániai útjait felidézve.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.