A FIFA-fejesek kiadatását kérte az USA

Az Egyesült Államok kéri annak a hét FIFA tisztviselőnek a kiadatását, akiket a svájci hatóságok tartóztattak le korrupciós vádakkal még májusban.

Az USA hivatalos kiadatási kérelmet nyújtott be szerdán a Svájci Szövetségi Igazságügyi Hivatalnak. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hét magas rangú, az elnökválasztó közgyűlésére érkező tisztviselőjét május 27-én tartóztatták le Zürichben korrupciós vádak miatt. A vezetők azóta kiadatási őrizetben vannak.

A letartóztatást az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda kérte a svájci hatóságoktól. A gyanúsítottakat a zürichi rendőrség fogja kihallgatni. A letartóztatottak közt van Jeffrey Webb, a FIFA alelnöke is.

A tisztviselőknek és védőiknek 14 napjuk van megtámadni a kérést, majd újabb 14 napig elhúzható a határidő. Az Igazságügyi Hivatal csak ez után dönthet a kiadatási kérelemről, de bármilyen döntés is születik, azt a szövetségi büntetőbíróság és a szövetségi legfelsőbb bíróság is megtámadhatja, és a FIFA-vezetők is fellebbezésre készülnek, így hónapokig elhúzódhat az ügy – írja a BBC hírportálja.

Svájc ugyanakkor nem ad lehetőséget a gyanúsítottaknak arra, hogy elhagyják az országot. Óvadék ellenében sem kerülhetnek szabadlábra, ami már csak azért is „kellemetlen" az érintetteknek, mivel egy ötcsillagos szállodából egyenesen a fogdába kerültek.

Az FBI és az amerikai adóhatóság négy éve nyomoz az ügyben, amellyel kapcsolatban az amerikai főügyész, Loretta Lynch „féktelen, szervezett, mélyen gyökerező" korrupcióról, továbbá zsarolás, pénzmosás gyanújáról beszélt. A vádak szerint az ügy legalább két generáció futballtisztviselőit érinti.

Alsó hangon 150 millió dollár kenőpénzről van szó, beleértve olyan összegeket is, amelyeket azért fogadtak el, hogy 2010-ben Dél-Afrika rendezhesse a világbajnokságot. Svájc egyébként már csak azért sem sieti el a dolgot, mert a zürichi ügyészség bejelentette, hogy hűtlen kezelés és pénzmosás gyanújával büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.