galéria megtekintése

A fideszes képviselők kipontozták a díjra esélyes ellenfeleket

Iványi Gábort kizárták, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesületet pedig kipontozták az Európai Polgár Díjra esélyes magyar jelöltek közül a Fidesz európai parlamenti képviselői. Így az a ritka helyzet állhat elő, hogy az elismerésre csak egypárti, fideszes kiválasztottak kapnak esélyt az Európai Parlamentben (EP). Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök ebben nem lát kifogásolnivalót.

„Ostoba politikai propagandának”

nevezte a Népszabadságnak nyilatkozó Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője a Fidesz delegációjának eljárását, amellyel megakadályozták, hogy a magyar baloldal jelöltjei felkerüljenek az Európai Polgár Díj idei várományosai közé.

Az EP minden évben azokat az európaiakat részesíti az elismerésben, akik „kivételes elkötelezettségükről tesznek tanúbizonyságot az európai együttműködés terén”. A díjazottakra a képviselő-testület tagjai tehetnek javaslatot, közülük minden nemzeti delegáció végül öt rangsorolt jelöltet terjeszthet fel a díj odaítéléséről döntő parlamenti kuratóriumnak.

 

Ebben az évben a fideszesek öt, a szocialisták két jelöltet állítottak, míg a Zöld frakció magyar tagjai nem éltek a lehetőséggel. A delegációk tagjaiból álló zsűri pontozással döntötte el az idei rangsort, amelyre a baloldal által felterjesztett Iványi Gábor, illetve a Menedék Egyesület nem tudott felkerülni.

A szocialista Szanyi Tibor által javasolt Iványit a Fidesz arra hivatkozva zárta ki a mezőnyből, hogy országgyűlési képviselőként korábban politikai tevékenységet folytatott, és ezt tiltják a szabályok. Csakhogy az Oltalom Karitatív Egyesület elnökét emberbaráti, és nem választott képviselőként folytatott tevékenységéért díjazták volna a szocialisták. Pelczné Gáll Ildikó, az EP alelnöke lapunknak azt mondta, hogy a korábban általuk javasolt Surján László jelölését épp ilyen okokból utasította el a végleges döntést meghozó kuratórium. 

A DK-s Molnár Csaba által felterjesztett Menedék Egyesületnek az lett a veszte, hogy működése nem tükrözte a fideszes zsűri meggyőződését, miszerint a menekülteket a hazájukhoz lehető legközelebb eső biztonságos helyen kell segíteni.

„Attól, hogy a Menedék Egyesületnek adnak akár egyetlen pontot is, még nem omlik össze a Fidesz menekülpolitikája!”

– fortyant fel Niederemüller, aki a szocialisták által delegált másik zsűritaggal, Ujhelyi Istvánnal egységben tiltakozásul nem írta alá a kuratórium elé kerülő jegyzőkönyvet.

Ujhelyi, aki minden fideszes jelöltet támogatott, lapunknak úgy fogalmazott: miközben a miniszterelnök otthon azt harsogja, hogy nem leszünk Európa, pártjának delegáltjai az európai képviselő-testületben megpróbálják kisajátítani az Európai Polgár Díjat. Úgy tudjuk, hogy az aláírás megtagadásának nincs jelentősége, mert a magyar küldöttség ajánlásához a zsűri három rendes és egy póttagjának a szignója is elegendő.

Pelczné Gáll Ildikó szerint épp a szocialista képviselők széthúzásának az eredménye a létrejött lista, ám a jegyzőkönyv titkosságára utalva erről többet nem árult el. Mint közölte, politikailag nem tartja kifogásolhatónak, hogy csak fideszes jelöltek kapnak esélyt a díjra.

A parlamenti kuratórium várhatóan júniusban dönt arról, hogy 2016-ban kik kaphatják meg az Európai Polgár Díjat. Általában 50 személy, illetve szervezet részesül az elismerésben.

Korábban Magyarországról többek között Ferge Zsuzsa, Böjte Csaba és az Átlátszó blog nyerte el a díjat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.