Szijjártó helyre teszi Obamát

A Külgazdasági és Külügyminisztérium röviden válaszolt Barack Obama kedden elhangzott beszédére, melyben Magyarországot is bírálta a civil társadalmat érő támadások miatt.

Az amerikai elnök Magyarországot is a civil társadalmakat korlátozó országok közt említette a Clinton Globális Kezdeményezés elnevezésű szervezet New York-i éves tanácskozásán. Obama az eseményen azt mondta, Magyarországtól Egyiptomig egyre inkább véget nem érő szabályozások és nyílt megfélemlítések veszik célba a civileket.

Szijjártó Péter szerdán tette le miniszteri esküjét, és első lépései közt reagált az kormányzatot ért kritikára. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben ítélte el az USA elnöke által elmondottakat.

A külügy szerint Magyarország és az Amerikai Egyesül Államok szövetségesek, ugyanakkor az Obama által elmondottaknak, a magyar civil társadalom kormányzati korlátozására vonatkozó megjegyzéseinek „nincsen ténybeli alapja”.

„A magyar nép egy szabadságszerető nép, ezért nem viselné el szabadságának semmilyen korlátozását” – zárják közleményüket.

Mindeközben Kósa Lajos a Klubrádióban azt mondta, a kormány a civilek mellett, nem ellenük lép fel. A Fidesz alelnöke szerint nem biztos, hogy Barack Obama teljesen képben van a Magyarországon történő folyamatokkal kapcsolatban.

Kósának sikerült magát kellemetlen helyzetbe hoznia a rádióban, mikor felvetette, hogy az amerikai elnök biztosan nem tudja, melyik Magyarország harmadik legnagyobb városa. A politikus feltette ugyan ezt a kérdést a Klubrádió riporterének is, aki Miskolcot mondta a harmadik legnagyobbnak. Ám ez nem így van, mert Budapest és Debrecen után Szeged következik a rangsorban.

A fidesz alelnöke nem javította ki a riportert, csak egy „na tessék”-kel válaszolt. Majd hozzátette, Barack Obama nincs ennyire képben. Ennél alapvetőbb információkat is csak szűrőkön keresztül kap, melyek nem biztos, hogy eligazítják – mondta  Kósa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.