A „fekete század” ölt a Majdanon

A hatalomváltás után feloszlatott különleges rendőri alakulat, a Berkut egyik speciális egységét, az úgynevezett „fekete századot” vádolják az ukrán hatóságok azzal, hogy február végén orvlövészei tüzet nyitottak a kormányellenes megmozdulások résztvevőire.
A nyomozás állásáról a belügyminisztérium, a belbiztonsági szolgálat (SZBU) és a főügyészség adott tájékoztatást, amely szerint tizenkét embert már őrizetbe is vettek, de Oleh Mahnyickij főügyész azt mondta, hogy a letartóztatottak száma tovább nőhet. A kijevi főtér, a Majdan tüntetésein több mint százan vesztették életüket, miután február 18-20-án a rendőrök tűzparancsot kaptak, mégpedig a vizsgálat adatai szerint – az elnöki adminisztráció, az SZBU és a belügyi tárca közvetítésével – az azóta megbuktatott államfőtől, Viktor Janukovicstól.

Maga Janukovics korábban tagadta, hogy valaha is fegyverhasználatra adott utasítást, és tegnap visszautasította az őt ért vádakat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is. Valentin Nalivajcsenko, az SZBU feje ugyanis azt mondta, alapos okuk van feltételezni, hogy az FSZB 26 munkatársa is részt vett a tiltakozók elleni akciók megtervezésében és végrehajtásában, januárban pedig több mint öt tonna robbanószert és fegyvereket szállított Oroszországból egy repülőgép egy Kijevhez közeli repülőtérre. Az orosz sajtóban ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy az akkori hivatalos adatok szerint az összecsapások idején az ukrán rendfenntartó erők 130 tagját is lövés érte, közülük tizenhat az életét vesztette, később pedig a megbuktatott kijevi hatalom és Moszkva képviselői olyan gyanúnak adtak hangot, hogy az orvlövészeket a tiltakozók bérelhették fel, és akadt nyugati politikus is, aki nem zárt ki ezt a lehetőséget.

Oroszország visszautasította azokat a vádakat is, amelyek az elmúlt napokban azért érték, mert nagy létszámú haderőt állomásoztat az ukrán határ közelében. Szergej Lavrov külügyminiszter azt mondta, hogy az ország területén zajló csapatmozgások semmilyen nemzetközi normát nem sértenek, az Egyesült Államok haditengerészetének hajói azonban többször is a megengedettnél hosszabb időt töltöttek a Fekete-tengeren.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.