„A fegyverlobbi a Kongresszust ugyan fogva tarthatja túszként, de egész Amerikát nem”

Nem az Egyesült Államok az egyetlen olyan fejlett ország a világon, ahol fegyveres erőszak van, de az egyetlen, ahol ilyen gyakran követnek el fegyveres erőszakot – fogalmazott Barack Obama elnök kedden délelőtt a Fehér Ház Ovális irodájában, amikor bejelentette elnöki rendeletét a fegyverviselés és -eladás szigorítására.
Az elnöki rendelet - amelynek részleteit előző este a Fehér Ház már nyilvánosságra hozta - alaposabb és szélesebb körű ellenőrzést rendel el a potenciális fegyvervásárlók körében, és mindenki számára engedélykötelessé teszi a fegyverek forgalmazását.

Az Ovális irodában jelen volt Joe Biden alelnök, Loretta Lynch igazságügyi miniszter és sokan, akiknek a hozzátartozói fegyveres erőszak áldozatai lettek. (Az Egyesült Államokban évente harmincezer ember esik fegyveres erőszak áldozatául.) Az elnöki beszédet Mark Kelly, Gabrielle Gifford - a 2011-ben fegyveres támadásban súlyosan megsebesített arizonai demokrata párti képviselőnő - férje vezette be.

"Az idő sürget bennünket" - fogalmazott Obama, aki a beszéd során többször is teret engedett érzelmeinek, szeme megtelt könnyel, hangja elcsuklott, s könnyeit törölgette, amikor az egyik fegyveres merénylet gyermekáldozatait emlegette. Példákat sorolt, tragédiákat, amelyek az előző években történtek.

"Ennek véget kell vetni" - mondta. "Közömbösekké váltunk" - ismételte meg azt, amit már korábban, más beszédeiben is elmondott. "Hiszek az amerikai alkotmányban" - mondta, utalva ezzel arra, hogy az amerikai alkotmány második kiegészítése minden állampolgár számára lehetővé teszi lőfegyver viselését. De "a fegyverlobbi a Kongresszust ugyan fogva tarthatja túszként, de egész Amerikát nem ejtheti túszul". Kifejezte meggyőződését, hogy a szigorítás valóban változást hoz majd.

Obama bejelentésére azonnal reagált Paul Ryan, a képviselőház republikánus párti elnöke. "Az elnök intézkedései nem sértik az alkotmány második kiegészítését, de éberek leszünk" - nyilatkozta Ryan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.