A fegyverek beszélnek, a politikusok nem mernek

Az Egyesült Államok történetének lőfegyverrel elkövetett legsúlyosabb, 49 halálos áldozatot követelő tömeggyilkossága sem volt elég ahhoz, hogy a törvényhozás fellázadjon a Nemzeti Lövészegylet (NRA) ellen.

A fegyverlobbitól rettegő szenátorok nyolc nappal az orlandói terror után két-két demokrata párti, illetve republikánus javaslatot kaszáltak el. Ezek korlátozták volna a lőfegyverhez jutást, például a terrorgyanú miatt megfigyelt vagy a légiközlekedéstől eltiltott személyek esetében. A kudarcok nyomán egy ötödik tervezet is felmerült, de ennek sincs esélye: az alsóház egyáltalán nem akarja napirendjére venni a kérdést.

Murphy a napirendről szóló 14 órás vita után
Murphy a napirendről szóló 14 órás vita után
John Sommers II / Reuters

A Demokrata Párt nem habozott kihasználni a lehetőséget. Chris Murphy connecticuti szenátor szerint a republikánusok az Iszlám Állam terroristáinak kezébe is fegyvert adnak. Ugyanezt visszhangozta az alelnök-jelöltség egyik várományosa, Elizabeth Warren szenátor is. A liberális oldalon úgy érzik, a kérdésben megfordult a közvélemény. A legfrissebb felmérések is azt mutatják, hogy a többség immár elfogadja a lőfegyver-kereskedelem korlátozását.

A konzervatív oldal azonban rendíthetetlen, jóllehet szombaton egy zavartan viselkedő, autista, az autójában élő, húszéves brit fiatalember Donald Trump Las Vegas-i kampánygyűlése alatt megpróbálta elvenni egy rendőr oldalfegyverét. Mint azonnal bevallotta, meg akarta ölni a republikánusok valószínű elnökjelöltjét.

Gyerekek az NRA májusi louisville-i fegyverexpóján
Gyerekek az NRA májusi louisville-i fegyverexpóján
John Sommers II / Reuters

A CNN megrendelésére készített új közvélemény-kutatás szerint Hillary Clinton 47:42-re vezet Trump előtt. A választók egyikükért sem lelkesednek, de jórészt már döntöttek, csupán 22 százalék mondta, hogy novemberig még változhat a véleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.