Dánia menedéket nyújthat Snowdennek

Miután az Európai Parlament arra biztatta az európai kormányokat, hogy nyújtsanak védelmet Edward Snowdennek, két dán párt kezdeményezte, hogy a dán parlament tárgyalja meg az amerikai titkosszolgálat viselt dolgairól beszámoló informatikusnak nyújtandó menedék ügyét.

Az Unió jogalkotói arra hívták fel a 28 állam figyelmét, hogy Snowdennek, mint emberi jogvédőnek nyújtsanak védelmet - írja a The Local

Twitterén Snowden "kivételesnek" nevezte a döntést. "Ez nem az amerikai kormány elleni támadás, hanem egy kinyújtott baráti kéz. Ez lehetőség az előrelépésre."

Az európai parlamenti képviselők arra kérték a tagállamokat, hogy "ejtsenek minden vádat Edward Snowden ellen és garantálják a védelmét, illetve következetesen akadályozzák meg a kiadatását harmadik állam részére, ezzel elismerve a státuszát, mint informátor és nemzetközi emberi jogvédő."

Az Európai Parlamentben tartott szavazásnak nincs jogi kötelező ereje, mivel a menedék és a bevándorlás kérdéséről nemzeti szinten döntenek. Azonban ennek hatására két dán párt, a zöld Alternatíva (Alternativet) és a baloldali-zöld Vörös-Zöld Szövetség (Enhedslisten) azt szeretné, ha a dán parlament szavazna a harminckét éves amerikai menedékkérelméről.

"Snowden a demokrácia hőse és fantasztikus, hogy az Unió kiáll és magasra emeli a demokrácia zászlaját" - mondta Uffe Elbæk, az Alternatíva párt egyik képviselője. 

Elbæk 2014-ben egyszer már megkísérelte rávenni a parlamentet, hogy nyújtson menedéket Snowdennek. Akkor nem járt sikerrel, azonban úgy gondolja, hogy a parlamenti határozat azt jelzi, hogy itt az ideje újra napirendre tenni a kérdést.

"Hihetetlenül büszke lennék Dániára, ha mi lennénk az az európai ország, amelyik menedéket nyújt Edward Snowdennek" - jelentette ki.

A kezdeményezést a Vörös-Zöld Szövetség is támogatja. "Edward Snowden leplezte le, hogy az amerikai titkosszolgálat kémkedett az európai kormányok után és tömegesen figyelte meg az állampolgáraikat, vagyis a saját érdekünk, hogy megvédjünk egy ilyen bátor embert" - nyilatkozta Pernille Skipper, a párt szóvivője a Berlingske Politikonak. 

A lap szerint a zsúfolt parlamenti program miatt nem valószínű, hogy 2016 előtt napirendre kerül a kérdés.

Snowden 2013. júniusa óta Oroszországban él száműzetésben az ellene felhozott kémkedési és állami tulajdon ellopása miatti vádak miatt akár harminc év börtönre is ítélhetik Amerikában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.